Ticker

6/recent/ticker-posts

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL „PRIMĂVARA EUROPEANĂ A POEȚILOR” 7-9 MAI 2019 R.Moldova

Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților” – cel mai mare festival literar din Republica Moldova, care a reunit de-a lungul anilor poeți și traducători din zeci de țări – a ajuns la cea de a IX-a ediție.

Uniunea Scriitorilor din Moldova a reușit să invite scriitori din șapte țări. Astfel, în perioada 7-9 mai, scriitorii și iubitorii de literatură de la noi vor avea ocazia să îi întâlnească pe poeții: Farid Huseyn (Azerbaidjan), Andy Fierens (Belgia), Linda Maria Baros, Yekta (Franța), Christian W. Schenk (Germania), Luba Feldsher (Israel), Magda Cârneci, Eugen Suciu, Daniel Corbu, Valeriu Stancu, Stere Bucovală, George Terziu, Mircea Dan Duță (România) și Evgheni Stepanov (Rusia).

În decursul acestor ani, au fost publicate mai multe antologii în diferite limbi, de a căror apariție au beneficiat zeci de scriitori de la noi și care, direct sau indirect, au fost rodul acestui festival. Franța, Belgia, America, Cehia, Azerbaidjan, Ucraina – sunt doar câteva dintre țările în care au răzbătut poezia și proza autorilor noștri.

Suntem recunoscători tuturor organizațiilor din alte țări care ne sprijină. Institutul Cultural Român din Chișinău are un aport considerabil, susținând de-a lungul anilor participarea unor nume esențiale din poezia de peste Prut. Poeții din Azerbaidjan vin cu sprijinul Congresului Azerilor din Republica Moldova și al Ambasadei Azerbaidjanului la Chișinău, iar pentru invitații din Belgia o parte din cheltuieli e suportată de Flanders Literature.

Sperăm că publicul nu va rata aceste întâlniri cu poezia internațională. Și, desigur, cu poeții noștri invitați să citească alături de oaspeții acestei ediții. Iar anul viitor, la a X-a ediție a acestui festival, vor fi implicați alți scriitori importanți din țara noastră, urmând ca organizatorii să includă cu timpul cât mai mulți autori din Republica Moldova.

PROGRAM:

7 mai
ora 10. Depunere de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române.
ora 17. Deschiderea Festivalului. Prezentarea invitaților.
ora 17. Simpozionul Internaţional „Dialoguri europene: poeţi şi traducători”.
(Sala de expoziții a Muzeului de Artă)

8 mai
ora 11. „Desant poetic” în licee şi universități.
ora 16. Lansarea colecțiilor de poezie „Primăvara Poeților” și „Cartea Poeziei” (Editura „ARC”), lansări de carte ale invitaților.
ora 17. Podium poetic cu participanții la Festival (I).
ora 21. Youth challenge (provocarea tinerilor). Participă tinerii poeți de la Atelierul Vlad Ioviță și cei de la Cenaclul Republica, precum și alți doritori.
(Casa Uniunii Scriitorilor)

9 mai
ora 17. Podium poetic cu participanții la Festival (II).
ora 19. Festivitatea de premiere.
(Casa Uniunii Scriitorilor)


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii