Ticker

6/recent/ticker-posts

STATE OF THE ARTS | 30 de ani de arta vizuala romaneasca

STATE OF THE ARTS este un demers cultural inedit, care face o radiografie a ultimilor 30 de ani de artă vizuală românească din perspectiva instituțiilor, organizațiilor, evenimentelor și inițiativelor din domeniu, toate văzute ca proiecte care au schimbat continuu peisajul artelor vizuale. Am urmărit mai ales evoluția/involuția instituțiilor, relația acestora cu artiștii, apariția, diversificarea și, uneori, dispariția spațiilor de expunere, a evenimentelor și a organizațiilor reprezentative. Demersul este un proiect în dinamică, pe care îl vom completa și actualiza în continuare. 

Am sintetizat istoricul celor trei decenii în jurul a trei secțiuni relevante:
1. INSTITUȚIE. EVOLUȚIE. ARTĂ – artistul și instituțiile: retrospective, analize
2. IDEE. PROIECT. SPAȚIU – spații de expunere – privire de ansamblu, privire în detaliu
3. EVENIMENT. CURATOR. PIAȚĂ – arta de vânzare, arta ca eveniment

Proiectul și-a propus încă de la început să se adreseze cât mai multor potențiali beneficiari, astfel încât el poate fi accesat, gratuit, în toate formulele posibile:

Volumul bilingv STATE OF THE ARTS include o selecție gereroasă a celor mai relevante organizații și proiecte care au influențat ultimii 30 de ani, puse în context de eseurile unor specialiști din domeniul artelor vizuale. În completarea celor trei editoriale care delimitează tematica fiecărui capitol – semnate de Magda Cârneci, Antigona Silvia Rogozea și Ioana Ciocan –, publicăm articole de fond scrise de Horea Avram, Luiza Barcan, Matei Bejenaru, Zoltán Béla, Andi Daisler, Silviu Dancu, Daria Ghiu, Răzvan Ion, Alexandra Marin, Ioana Marinescu, Cosmin Nasui, Adriana Oprea, George Pleșu, Pavel Șușară, Ioana Vlasiu, Lina Țărmure.

Dosarul ZOOM IN, dedicat crizei generate de pandemia COVID-19, surprinde prin analize, exemple și soluții modul în care au fost continuate sau transformate proiectele din domeniul artelor plastice. Volumul, care are 336 de pagini și include o bogată ilustrație color, este oferit și distribuit gratuit tuturor instituțiilor și persoanelor interesate, în limita tirajului. De asemenea, acesta poate fi citit și descărcat gratuit în formate digitale pe siteul proiectului, www.stateofthearts.ro (atât în versiunea pentru mobil, cât și în versiunea pentru desktop).

Dezbaterea STATE OF THE ARTS, gândită inițial sub forma unor dialoguri deschise, la care să participe și publicul, s-a adaptat contextului epidemic actual. A reunit, prin intermediul platformei ZOOM, o parte dintre contributorii volumului, dar și directori de instituții muzeale, organizatori de evenimente, operatori culturali independenți. La dialog – găzduit virtual de Ștefana Mărmureanu, moderat de Magda Cârneci, Antigona Silvia Rogozea și Ioana Ciocan –, au participat Horea Avram, Andi Daisler, Petru Lucaci, Adrian Majuru, Cosmin Nasui, Dragoș Neamu, Raluca Nestor-Oancea, Ileana Pintilie și Călin Stegerean. Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi urmărită pe pagina dedicată din siteul www.stateofthearts.ro.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii