Ticker

6/recent/ticker-posts

Raftul criticului - Cristian Gabriel Moraru

 







Cristian Gabriel Moraru

Raftul criticului

ÃŽn cartea Raftul de la colÈ›, vol. II (Editura Ecreator, Baia Mare, 2019, colecÈ›ia „Critica”, 265 p.), Daniel Luca ni se înfățiÈ™ează de astă dată nu în ipostaza de poet rafinat, pe care i-o È™tiam deja, ci în ipostaza de critic literar. Dacă È›inem cont de faptul că, prin natura profesiei sale de bibliotecar, Daniel Luca lucrează tot cu cartea, responsabilitatea sa devine atunci È™i mai mare, căci un bibliotecar autentic are misiunea nu doar de a fi custode al cărÈ›ilor, ci È™i să le pună pe acestea în valoare, să stârnească, aÈ™adar, interesul publicului larg pentru a veni È™i a le citi. 
 
Ori, cum să faci acest lucru, mai ales dacă ești filolog, dacă nu prin cronică de întâmpinare? Daniel Luca și-a asumat riscul de a interpreta critic o literatură aflată în plină desfășurare, iar în noul său volum de critică ne propune un mănunchi de 92 de cronici la cărțile a nu mai puțin de 78 de autori contemporani. Aceste cronici au fost publicate inițial fie ca prefețe sau postfețe la cărțile autorilor comentați, fie într-o duzină de reviste literare din întreaga țară.

Un efort care merită apreciat, mai ales având în vedere că este vorba de un raft întreg de bibliotecă. Nu știu de ce l-a pus la colț, dar, în fine, acest raft de cărți are de-acum încolo șansa de a fi perceput altfel în lumea bună a literaturii numai și numai grație faptului că a beneficiat de girul unui cititor profesionist. Ceea ce nu e puțin lucru!

Daniel Luca scrie, fără discriminare, atât despre autori consacraÈ›i, cât È™i despre debutanÈ›i care bat la porÈ›ile consacrării, acestora din urmă înregistrându-le evoluÈ›ia, uneori chiar saltul estetic, de la o carte la alta. Astfel, avem nu doar o perspectivă sincronică asupra creaÈ›iei unui autor, ci È™i una diacronică, prin ochii criticului literar putând avea o mai bună comprehendere a viziunii artistice a  unui autor căruia i se alocă mai mult timp È™i spaÈ›iu.
ÃŽn arhitectura acestui volum, observăm că Daniel Luca are o predilecÈ›ie pentru genul liric, 72 dintre cele 92 de cronici literare, adică 78 % din substanÈ›a     propriu-zisă a cărÈ›ii, fiind cronici despre cărÈ›ile de poezie ale contemporanilor săi. Faptul în sine nu trebuie să ne mire pentru că criticul însuÈ™i este un bun poet, astfel venindu-i mai uÈ™or să deceleze resorturile intime ale creaÈ›iei lirice a cutărui sau cutărui autor. Restul sunt cronici despre cărÈ›i de proză (15 la număr) sau de eseuri, critică È™i memorialistică.

Aproape o treime din cărÈ›ile comentate în acest volum sunt publicate în colecÈ›ia literară „Ecreator”, coordonată de Ioan Romeo RoÈ™iianu, fie la editura Ecreator din Baia Mare (19 cărÈ›i), fie la edituri partenere, precum Grinta din Cluj-Napoca sau Ceconi din Baia Mare, dovedindu-se, prin urmare, că Daniel Luca urcă bucuros versantul prieteniei literare. Pe locul doi, figurează cronici la cărÈ›i publicate în spaÈ›iul cultural banatic, la edituri din TimiÈ™oara, Arad  ReÈ™iÈ›a sau OraviÈ›a. Urmează, apoi, cronicile despre cărÈ›i publicate la edituri din BucureÈ™ti, Cluj-Napoca, BraÈ™ov, IaÈ™i, Satu Mare. 

Judecata critică a lui Daniel Luca este întotdeauna nepărtinitoare, onestă, cu o doză de umor uneori, revelând plusurile și minusurile fiecărei cărți în parte. Nu ne rămâne altceva decât să ne așezăm într-un fotoliu și, ascultând în surdină muzică de jazz, să ne cufundăm în lectura cărților propuse de Daniel Luca!


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii