Ticker

6/recent/ticker-posts

Un vaccin anti-mizantropie?! Despre Bufoneriile Pandemice semnate de Angela Dina-Moțățăianu

 














Sara Mina

Un vaccin anti-mizantropie?! Despre Bufoneriile Pandemice semnate de Angela Dina-Moțățăianu


Pandemia ne-a aruncat într-un vârtej de spaime în multiple nuanțe, activându-ne spiritul de conservare la nivel de ființă biologică. Dar, n-a fost mai grav efectul asupra aurei noastre sociale? Nu ne-a fost alterată capacitatea de coabitare cu spirite înrudite sau, dimpotrivă, antagonice? Nu cumva adevăratul flagel care ne va lua în puterea lui pe termen nedefinit va fi cel iscat de proaspăt dobândita neîncredere în semeni, ajungându-se, la un moment dat, la paroxismul însingurării iremediabile a individului?!

Să-și fi pus, oare, aceste întrebări scriitoarea Angela Dina-Moțățăianu atunci când s-a aplecat asupra prozei umoristice, printre alte scrieri sobre ale anului 2020 (dintre care volumul de proză scurtă CASA MORȚILOR a obținut în august trecut Premiul ,,Fănuș Neagu” la Concursul ,,Titel Constantinescu”, ediția a XIII-a)?  Cu siguranță! Așa se explică mărturisirea din deschiderea volumului BUFONERII PANDEMICE: ,,Cine şi-ar fi imaginat că anul trecut îşi va înfige colţii metalici în sufletele noastre?! Cine ar fi putut gândi că, dincolo de spectrul ameninţării nevăzute, tristeţea urma să devină un adevărat flagel?! Intuind riduri de îngrijorare pe frunţile voastre, printre  scrieri sobre, am croşetat şi câteva pastile umoristice pe care vi le dăruiesc.”

Demersul artistic i-a fost sugerat scriitoarei de Premiul special primit la concursul ,,Alb-Umor”, în iunie 2020, la Alba-Iulia. Și astfel, cele 3 texte remarcate cu acea ocazie deschid cartea.

Autoarea își consolidează în recentul volum disponibilitatea pentru proza scurtă ancorată în realitatea înconjurătoare. Aplică, însă, de data aceasta, tehnologia benefică a descompunerii luminii cenușii dintr-un apăsător an 2020, filtrând-o prin corpul prismatic al propriei creații și reținând, din multitudinea de nuanțe rezultate, numai pe cea corespunzătoare frecvenței… ludice.

Scriitoarea se autopersiflează permanent, căci, numitor comun al tuturor textelor, vocea naratorului este cea care, printr-o antiteză subtilă între cum relatează și ce se înșiră pe firul epic, generează un efect umoristic desăvârșit.

Angela Dina-Moțățăianu îi modelează lectorului gustul pentru introspecție în registrul comic, îndepărtându-l de egocentrism, de suficiența unui narcisism toxic. Suntem provocați, citind BUFONERII PANDEMICE, să ne aducem aminte de momentele în care, aflați printre cei apropiați, ne amuzăm deopotrivă de tarele lor, dar și de propriile noastre ciudățenii…

În fapt, deși câteva dintre cele 22 de proze ale volumului gravitează în jurul unor întâmplări din perioada pandemiei, sensul titlului ales de autoare pentru acest al 19-lea volum al său este altul decât cel facil intuit la prima vedere. Angela Dina-Moțățăianu ne sugerează, cu optimism discret, redefinirea pe scară largă a modului în care viețuim, propunându-ne râsul ca panaceu universal, un puternic analgezic și un imunizator la orice renghi jucat de destin… 

Cultivând cheful de a râde de sine, de și cu ceilalți, scriitoarea propune o mutație benefică a tratamentului clasic haz de necaz la care poporul nostru a apelat ori de câte ori s-a aflat într-un impas cu urmări fatale. Și astfel, distanțele redevin rezonabile, apropierea, acceptabilă, încrederea în semen, bun ori rău, se recâștigă… Privită astfel, cartea BUFONERII PANDEMICE ne apare, într-adevăr, drept un simbolic vaccin anti-mizantropie!

Angela Dina-Moțățăianu, BUFONERII PANDEMICE, editura Biscara, București, 2021, 130 pagini

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Volumul BUFONERII PANDEMICE a obținut Premiul III la secțiunea Carte de proză umoristică în cadrul FESTIVALULUI NAŢIONAL DE SATIRĂ ŞI UMOR „ZÂMBETE ÎN PRIER” – EDIŢIA A XIX-A 23-24 aprilie 2021! Felicitări autoarei!

    Felicitări și pentru Premiul II la Concursul "Întâlnirea Umoriștilor" de la Brăila, obținut de Angela Dina-Moțățăianu în mai 2021 pentru schița umoristică FIOLA CU TĂRIE DE CARACTER...

    RăspundețiȘtergere