Ticker

6/recent/ticker-posts

CLASSIC FOR TEENS revine cu ediția a II-a, la Focșani, între 11 și 20 septembrie

 


În a doua decadă a lunii septembrie, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani va găzdui un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, eveniment pe care organizatorii l-au propus orașului natal începând de anul trecut, după douăzeci de ani de intensă activitate culturală în Italia. Editia a doua a Festivalului „Classic for Teens” se desfasoara sub motto-ul: „You don’t have to be perfect to be amazing”.
            
Festivalul Classic for Teens revine între 11 și 20 septembrie, la Focșani, cu o a doua ediție, într-o nouă formulă, urmându-și menirea de a aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au cea mai mare nevoie de ea. Classic for Teens  este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg și nu în ultimul rând, un mesaj de speranță pentru întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place și ne reprezintă și trebuie să găsim alternative pentru a continua să fim cine suntem, indiferent de condiții. 
            
Actuala ediție  festivalului Classic for Teens are în program vernisajul a două expoziții – una de pictură și una de fotografie, trei concerte și trei mastercalssuri. În privința artelor vizuale, cele două titluri care vor putea fi admirate pe toată durata festivalului după vernisajele din 11 septembrie, sunt Expozitia de fotografie „Lockdown Italia – văzut de presa străină”, curatoriată de Chris Warde-Jones și Expoziția de pictură “Leontina Văduva și Marile Scene ale Lumii”, de Florian Doru Crihana. Programul concertistic se deschide pe 12 septembrie de la ora 19, cu un concert inaugural susținut de Leontina Văduva, soprană (Franța), la pian Adina Cocârgeanu cu participarea baritonului Nicholas Lupu si a corului de tineret al Liceului de Arte Gh. Tattarescu. Al doilea concert este programat pe 16 septembrie, de la ora  19, urmând a fi susținut de Thanos Mitsalas (Grecia). Ultimul concert, din 18 septembrie, ora 19, îi are ca invitați pe Ramona Horvath, pian și Nicolas Rageau, contrabas (Franța), acest al treilea concert din cadrul turneului “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel” fiind organizat in parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București sub patronajul Festivalului George Enescu 2021.
          
Proiectul Classic for Teens urmăreşte dincolo de stimularea interesului publicului tânăr și foarte tânăr din judetul Vrancea pentru arta si muzica clasică, deschiderea orizonturilor culturale și îmbunătăţirea procesului de dezvoltare şi integrare personală şi interpersonală a copiilor cu Sindrom Down, prin intermediul artei si al muzicii.
            
Proiectul Classic for Teens își propune și să completeze procesul educativ muzical desfășurat în Focșani cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. De aceea manifestarea are în program și o serie de masterclass-uri susținute de muzicieni consacrați cu o prezenţă importantă pe scenele lumii, care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare. Cursurile de măiestrie din acest an vor fi susținute de Leontina Văduva / canto, pe 12 septembrie, Thanos Mitsalas  / chitară pe 15 şi 17 septembrie și Ramona Horvarth / pian, pe 19 septembrie.
            
Interpreţii invitaţi vor evolua pe scena uneia dintre cele mai importante instituții de cultură dăruite Focşaniului de marele filantrop Mr.Gh.Pastia. Iniţiatorii proiectului cred în potențialul muzicii clasice de a-și influența în mod pozitiv publicul de toate vârstele și în puterea muzicii de a transforma, de a depăși granițele unei simple activități agreabile, că a asculta muzică de calitate face parte dintr-un stil de viață.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii