Ticker

6/recent/ticker-posts

Privind împrejur cu… ironie. Despre cartea Printre… asimptomatici de Angela Dina-Moțățăianu

 


Sara MINA

Privind împrejur cu… ironie
Despre cartea Printre… asimptomatici de Angela Dina-Moțățăianu


Cartea de proză scurtă umoristică Printre… asimptomatici, apărută în august 2021 la Editura Biscara, a primit pe 17 noiembrie un Premiu Special la Festivalul Naţional ,,Strehaia Literară şi Umoristică”, Ediţia a III–a. Iată, așadar, încă o confirmare valorică a stilului aparte al scriitoarei Angela Dina-Moțățăianu!

Abila utilizare în scrierile sale a umorului ca mijloc subliminal de comunicare i-a adus scriitoarei acest premiu, care se alătură altor trei recente: Premiul Special la Festivalul Internațional de Literatură Umoristică „Alb-Umor” în iunie 2020, la Alba-Iulia, Premiul III pentru volumul Bufonerii pandemice (apărut în februarie 2021 tot la Editura Biscara) în cadrul Festivalului Național de Satiră și Umor „Zâmbete în Prier”, Vișeu de Sus în aprilie 2021, Premiul II pentru schiță umoristică la Concursul „Întâlnirea Umoriştilor” de la Brăila, în mai 2021… 

Autoarea are un apetit deosebit pentru împletirea (auto)ironiei, persiflării, sarcasmului… într-o relație armonioasă cu fondul ficțional și aspirațional al scrierilor sale. Acestea, clădite din vocabule cu spirit și expresivitate, proiectează cititorul într-o lume rafinată, cu dimensiuni nebănuite.

Cartea Printre… asimptomatici închide într-un insectar al satirei, mai blânde ori mai caustice, personaje desprinse din cotidianul care, pe zi ce trece, parcă se transformă într-un tablou psihedelic. 

Scriitoarea este, însă, o fire generoasă, care-şi pune speranța în puterea noastră de redescoperire, de recăpătare a echilibrului pierdut. ,,Am recurs la un titlu eliptic pentru a vă insufla ideea că trăsăturile noastre pozitive, chiar şi sporadice, încă există, numai că şi-au pierdut forţa manifestării, oamenii din jur părând simpli… asimptomatici”, spune Angela Dina-Moțățăianu în deschiderea cărții.

Fiecare povestire, în fapt o scenetă vivantă credibilă, din proximitate, cu personaje ce-ți stârnesc sentimente variate, amendează o stare de fapt sau tare umane ce-nfloresc fără drept de apel într-o societate care a uitat rigorile normalității și lasă ca instinctele primare să domine intelectul, aspirațiile. Nu lipsește nici persiflarea unor anomalii ivite în perioada pandemiei, ce încă ne apasă.

Volumul Printre… asimptomatici al Angelei Dina-Moțățăianu este, în fapt, o altă structură insolit elaborată de autoare, care-i trădează voluptatea povestirii și credința nestrămutată în cuvântul cu forță creatoare de ordine, de cutume comportamentale și estetice. 

Acesta este și îndemnul autoarei: ,,Prin ironia care se regăseşte şi-n paginile volumului de faţă, sper să vă convingeţi că umorul poate reaşeza la standarde fireşti valorile morale şi, implicit,  comportamentul semenilor noştri... ”. 


Angela Dina-Moțățăianu, Printre… asimptomatici, Editura Biscara, București, 2021, 120 pagini


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii