Ticker

6/recent/ticker-posts

Festivalul Datină străbună pe Secaşe 2022

 


Comunităţile din Ţara Secaşelor îşi prezintă duminică, 30 ianuarie 2022, o parte din zestrea etnofolclorică în cadrul Festivalului interjudeţean "Datină străbună pe Secaşe", unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor şi datini din România. Ediţia din acest an a festivalului va avea loc începând cu ora 16:00, la Căminul Cultural din Doştat.

Manifestarea se va desfăşura cu respectarea strictă a măsurilor sanitare impuse în contextul pandemiei şi va avea un conţinut autentic din Ţara Secaşelor, deosebit de valoros, prin prezenţa reprezentanţilor culturii tradiţionale din 15 localităţi: CRĂCIUNELU DE JOS, MIHALŢ, BUCERDEA GRANOASĂ, ŞPRING, CALNIC, DOŞTAT, CIUGUD, VALEA LUNGĂ, CERGĂU, CUT, MIERCUREA SIBIULUI, LOAMNEŞ, SLIMNIC, PĂUCA şi ŞURA MICĂ.

În deschiderea evenimentului, iniţiatorul festivalului de acum 50 de ani, etnograful Ioan Popa, va fi prezent şi va susţine o alocuţiune cu tema: "Datină străbună pe Secaşe 1972 - 2022". De asemenea, toate localităţile din Ţara Secaşelor prezente vor primi, în semn de mulţumire pentru participarea la proiect şi păstrarea nealterată a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, exemplare din lucrările: "Balada populară în zona folclorică Alba" - Editura Centrului de Cultură "Augustin Bena" şi "Cartea Cultului - monografia unui sat transilvănean" - prof. univ. dr. Ilie Moise.

"Festivalul "Datină străbună pe Secaşe", iniţiat în urmă cu jumătate de secol, în anul 1972, de etnograful Ioan Popa, una dintre cele mai importante manifestări cultural-artistice tradiţionale din sudul Transilvaniei, trebuie să-şi regăsească drumul, să se adapteze la condiţiile actuale şi să meargă înainte. După o pauză lungă, de 2 ani, generată de contextul epidemiologic global, reluăm acest proiect cultural extrem de important pentru comunităţile din Ţara Secaşelor şi promovăm astfel zestrea culturală şi tradiţională a acestor comunităţi frumoase", a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba.

Proiectul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură "Augustin Bena" şi Primăria Comunei Doştat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu.

Festivalul interjudeţean "Datină străbună pe Secaşe" este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor şi datini din România, iar prima ediţie a acestei manifestări cultural-artistice a avut loc în anul 1972, la Roşia de Secaş - Alba. Festivalul a fost iniţiat de profesorul Ioan Popa, din dorinţa de a promova zestrea culturală şi tradiţională din Ţara Secaşelor. Din anul 2003, judeţul Sibiu s-a alăturat judeţului Alba, în organizarea festivalului.

Festivalului interjudeţean "Datină străbună pe Secaşe" se desfăşoară cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, fiind obligatorie purtarea măştii de protecţie. Accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS- COV-2 sau prezintă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Având în vedere că prezenţa publicului este limitată la 30% din capacitatea spaţiului de desfăşurare, Centrul de Cultură "Augustin Bena" va transmite live întregul eveniment, pe paginile de socializare ale instituţiilor organizatoare şi partenere.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii