Ticker

6/recent/ticker-posts

De comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia. Lansare de carte

 


De comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia. Lansare de carte

24 februarie 2022, ora 18.00, Sala Media
Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Editura Vremea, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vă aşteaptă joi, 24 februarie 2022, între orele 18.00 şi 20.00, la Sala Media, unde va avea loc lansarea cărţii "De comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia", de Ionuţ Iamandi, cu o prefaţă de Liliana Corobca, Editura Vremea, Bucureşti, 2022, 148 de pagini cu ilustraţii şi documente transcrise din arhiva CNSAS.

Cartea "De comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia" prezintă cazul unui ţăran care în 1944 se refugiază din calea Armatei Roşii şi ajunge să se stabilească împreună cu familia în Bărăgan. Aici constată că n-a scăpat de ceea ce a vrut să se ferească - de unde şi numele cărţii - şi că e nevoit să trăiască tot în cadrul unui regim comunist pe care îl experimentase deja în 1940 - 1941, cât Basarabia a fost încorporată Uniunii Sovietice. În satul său din Bărăgan, Teodor Caravasile - căci aşa îl cheamă pe eroul basarabean al cărţii - intră în conflict cu Miliţia şi Securitatea, care îl urmăresc pentru atitudine duşmănoasă faţă de orânduire şi de organele de partid şi de stat. Conflictul rezultat este dramatic în esenţă, dar şi comic pe alocuri, ilustrând rezistenţa simplă ţărănească în faţa obtuzităţii oficiale.

Pe lângă povestea lui Teodor Caravasile, bazată pe dosarul său de urmărit de la CNSAS şi pe datele, informaţiile şi fotografiile obţinute de la familie, el fiind bunicul autorului, cartea mai cuprinde şi un studiu despre refugiaţii basarabeni şi bucovineni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bejenia acestora până în Oltenia şi Banat nu a însemnat sfârşitul strămutărilor. Mulţi dintre ei au fost vânaţi direct de către sovietici după 1945 pentru a fi deportaţi în Siberia sau Kazahstan, iar alţii au fost mutaţi cu forţa în timpul regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej, în câmp deschis, în Bărăgan, unde au fost abandonaţi şi unde la început au trăit în bordeie şi au primit apă cu cisterna.

"Editura Vremea a publicat de curând un mic volum despre urmărirea de către Securitate a unui basarabean refugiat în România în 1944 şi care critica regimul lui Dej, aşteptându-i pe americani ‘împreună cu regele Mihai'. Autorul reconstituirii modului în care a fost supravegheat, turnat, anchetat şi arestat Teodor Caravasile este jurnalistul Ionuţ Iamandi. E povestea unui om simplu, care n-a fost un erou, dar a avut curajul să spună în gura mare, într-un mic sat din Bărăgan, ce credea despre '˜hoţii de comunişti' ". (Cristian Preda)

"În primul rând, demersul lui Ionuţ Iamandi este unul inedit. Nici ficţiune, nici memorialistică, ci documente din arhiva fostei Securităţi. Autorul analizează fenomenul refugiaţilor, pornind de la un dosar de urmărire făcut de Securitate, descoperit la CNSAS. Volumul De comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia este şi un omagiu al urmaşilor de azi faţă de suferinţa predecesorilor noştri, este o pagină importantă de recuperare a istoriei Basarabiei. Iar în bibliografia domeniului, care sperăm că va fi mai bogată cu timpul, volumul lui Ionuţ Iamandi va fi un reper incontestabil." (Liliana Corobca)


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii