Festivalul Namaste India, ediţia a XII-a 2-20 martie 2022, Bucureşti şi Cluj Napoca

 


Festivalul Namaste India, ediţia a XII-a 2-20 martie 2022, Bucureşti şi Cluj Napoca

Centrul Cultural "Rabindranath Tagore" vă invită la o ediţie specială a Festivalului "Namaste India", ce va avea ca temă centrală reprezentarea femeii în arta, cultura şi societatea indiană. Ajuns la ediţia a XII-a, festivalul va avea loc la Bucureşti şi Cluj-Napoca în perioada 2-20 martie, cu sprijinul Ambasadei Indiei la Bucureşti şi al Ministerului Culturii din India.

Prin filme, cărţi, expoziţii de artă textilă şi fotografie, prezentări şi conferinţe, publicul român va fi invitat să pătrundă în universul femeii indiene, păstrătoare a portului tradiţional, simbol al graţiei, forţei interioare şi devotamentului, dar şi luptătoare pentru dreptul la egalitate de şanse şi participantă valoroasă la familie şi societate.

Publicul din Bucureşti va putea vizita în perioada 7-20 martie, la Biblioteca Naţională a României, expoziţia de fotografie "Atlasul frumuseţii în India", de Mihaela Noroc. Artista ne invită să descoperim chipuri feminine surprinse în diferite regiuni şi medii sociale, ce reflectă incredibila diversitate etnică, religioasă şi culturală a Indiei. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 martie, de la ora 15:00. Atmosfera creată prin intermediul expoziţiei va servi timp de două săptămâni ca spaţiu de desfăşurare pentru prezentări ce vor aborda subiecte precum "Mitul, tradiţia, simbolurile şi semnificaţiile sari-ului" sau "Oglindirea femeii în opera lui Rabindranath Tagore", primul scriitor din Asia laureat cu premiul Nobel. Sâmbătă, 19 martie, de la ora 14:00, va avea loc o conferinţă dedicată studiilor indiene, studiilor culturale şi abordărilor feministe. Cercetători din ţară şi din străinătate vor susţine prezentări pe o varietate largă de teme, incluzând literatura, lingvistica, diversitatea culturală, aspecte religioase, reprezentări de gen şi egalitate de şanse, s.a.

La Cluj-Napoca, festivalul va debuta printr-o serie de patru evenimente găzduite pe 12 şi 13 martie de Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Sâmbătă, de la ora 15:00, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă va lansa volumul "Fiice ale Indiei. Eseuri despre femei remarcabile şi rolul lor în societatea indiană", îngrijit de Mihaela Gligor, Director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene, Universitatea Babeş-Bolyai. Evenimentul va fi urmat, de la ora 16:00, de vernisajul expoziţiei "Introducere în arta textilă Indiană", prezentate de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorinţa de a integra arta indiană în vestimentaţia urbană contemporană a femeii europene. Vor fi expuse elemente originale de costum indian antic, alături de reinterpretarea lor în viziune Rajkumari. Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 20 martie, oferind publicului şansa de a se familiariza cu felurite tehnici de ţesere, imprimare şi ornamentare manuală a textilelor. Ziua de duminică va include două prezentări având ca temă "Impactul teatrului şi al artelor spectacolului indiene în Europa" şi "Revigorarea şi detoxifierea din perspectiva Yoga şi Ayurveda".

În ambele oraşe, programul festivalului va include cinci proiecţii de film cu tematică feminină. În deschidere, "Ghare Baire" ("Casa şi Lumea"), ecranizarea romanului omonim scris de Rabindranath Tagore, având ca subiect independenţa femeii în India colonială de la începutul secolului, o producţie realizată în 1984 de Satyajit Ray, unul dintre cei mai mari regizori de film din lume şi primul indian laureat cu Oscar, de la naşterea căruia se împlinesc 100 de ani. Selecţia mai cuprinde filmele "Mirch Masala", având-o în rolul principal pe Smita Patil, una din cele mai remarcabile figuri feminine ale cinematografiei indiene, "Gangoobai", povestea unei femei vârstnice şi călătoria sa plină de peripeţii, din dorinţa de a deţine un sari spectaculos, "Sita sings the blues", un film de animaţie 2-D, adaptare a poveştii din epopeea Ramayana dintr-o perspectiva ce empatizează cu personajul feminin şi "The great Indian kitchen", considerat "cel mai puternic film despre patriarhie din ultimii ani" (Hindustan Times). Proiecţiile vor avea loc în perioada 2-7 martie la Cinema Elvire Popesco, Institutul Francez din Bucureşti şi în perioada 15-19 martie la Cinema Arta din Cluj-Napoca.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Iniţiat în anul 2010, Festivalul "Namaste India" este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene. Proiectul are ca scop crearea unui spaţiu simbolic de prietenie şi comunicare între România şi India, reducerea distanţei culturale dintre cele două societăţi şi descoperirea de valori comune, transformând spaţiul cultural indian într-unul mai deschis şi mai familiar românilor. Ediţia a XII-a se încadrează în seria de manifestări desfăşurate peste tot în lume cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Independenţa Indiei.

Organizatori: Centrul Cultural "Rabindranath Tagore", cu susţinerea Ambasadei Indiei în România, Ministerului Culturii din India, National Film Division Corporation şi Incredible India.

Locaţii partenere la Bucureşti: Biblioteca Naţională a României, Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
Locaţii partenere la Cluj-Napoca: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cinema Arta

Instituţii partenere: Departamentul de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri al Academiei de Studii Economice (ASE), Centrul pentru Politicile Egalităţii de Şanse (CPES, FSPUB), Institutul de Istorie a Religiilor, Centrul Clujean pentru Studii Indiene, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Asociaţia Casa Cărţii de Ştiinţă, Rajkumari, Centrul de Artă Euterpe, Editura Cununi de Stele, Editura Herald, Rabten Compassionate Wisdom, Centre for Asian Studies, Sikshasandhan, Satyananda Yoga România, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Yash Fash Designs, Asociaţia Smart Art.


Scrieți un comentariu

Mai nouă Mai veche