Ticker

6/recent/ticker-posts

Călătorii cu spor. Despre Călătorind la Drum de Ion Scarlat și Liliana Scarlat

 


Mihai Vintilă

Călătorii cu spor 

Se spune despre oamenii care au aceleași preocupări că se găsesc singuri, că universul lucrează el într-un fel prin care aceștia ajung să cunoască oameni asemnea lor. Așa mi s-a întâmplat și mie cu volumul semnat de Ion Scarlat și Liliana Scarlat. A venit singur la mine, printr-o împrejurare care acum nu mai este importantă. 

Despre cei doi autori nu aveam informații în momentul citirii cărții. După aceea, am căutat și am aflat că sunt profesori. Domnul Ion Scarlat este de acum pensionar iar fiica, Liliana Scarlat, încă în activitate. Puteam să spun că am constatat acest lucru și din paginile cărții, din scris și din modul de organizare, foarte clar, al materialului.

Călătorind la Drum este un volum eclectic, care cuprinde materiale semnate de cei doi autori în publicația Drum, care apare la  Roșiorii de Vede, județul Teleorman.. Sunt adunate aici materiale publicate în perioada 2007 – 2019. 

Din punct de vedere al structurii volumului avem cinci capitole mari care sunt structurate fiecare în jurul unei idei sau probleme și nu după un criteriu cronologic care să aibe la bază data de publicare. În acest fel ideile sunt urmărite coerent iar problemele atinse conturate  sub mai multe aspecte ceea ce dă cititorului posibilitatea de a înțelege mai bine punctele de vedere ale autorilor și tematica abordată. 
Primul capitol intitulat Ce nu găsim în manualele de istorie se ocupă de perioada dacică a istoriei noastre cu accent pe evenimente și cărți ieșite din activitatea congreselor de dacologie unde, se pare, că profesorul Ion Scarlat ar fi participat. Ideile de bază, bine argumentate științific, deși autorul nu este istoric de profesie ci matematician, sunt în direcția reevaluării componentei dacice din istoria noastră veche, prin recunoașterea unor adevăruri istorice incontestabile, azi omise pe nedrept din manuale. Avem astfel aduse în atenție romanizarea Daciei, formarea poporului român, scrisul din perioada dacă, împărați ai imperiului roman de origine dacă și desigur, problema transformării imperiului roman în primul stat dac independent  sub Regalian. Problemele istorice sunt fascinante, bine conturate, susținute adesea de citate din scriitori antici, cu o argumentație carteziană care este dusă bine la capăt. 
Capitolul doi ne duce în istoria ziarului Drum, cu accent pe autorii interbelici care au format gruparea literară ce a făcut posibilă apariția acestei publicații. Sunt portretizați Nicolae Stănescu Udrea, Florian Crețeanu, Petre Frânculescu, Alexandru Popescu – Tair, Constantin Salcia, Ion Pena, George Constant și Stelian Păun. Fiecare portret benefeciază și de un mic crochiu grafic. 

Capitolul trei este intitulat Mihai Eminescu și Constantin Noica și legătura lor cu științele exacte. Informațiile nu sunt inedite dar sunt prezentate într-un mod atrăgător. 

Capitolul patru Personalități Teleormănene se ocupă de Florica Stafidescu, Florian Pietreanu, Florea Costea și Doru Drăgușin. 

Capitolul cinci conține alte articole publicate de autori în publicația Drum.
Volumul se încheie cu informații despre autori, însoțite de fotografii și de o bibliografie critică. Trebuie subliniat faptul că volumul apare în Colecția Drum purtând numărul 36 și a fost tipărit la editura craioveană Aius. 

Ca o concluzie, după parcurgerea acestei cărți, putem spune că este o bună inițiativă. Singurele reproșuri pe care ar fi să le fac ar fi cele legate de nereușita copertă a colecției și de faptul că, uneori, în articole diverse, se reiau informații deja aduse la cunoștința cititorului. Acest ultim aspect nu este foarte supărător.
 
Călătorind la Drum este un volum care se citește ușor, scris cu pasiune și cu talent, plin în unele capitole de multe informații istorice frumos prezentate dar nu inedite. Este o lectură de bună calitate și puteți să vă rupeți ceva timp pentru al citi pentru că nu vor fi regrete după aceea.  

Ion Scarlat, Liliana Scarlat, Călătorind la Drum, Craiova, editura Aius, 2021, 246 pagini.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii