Ticker

6/recent/ticker-posts

ICR sprijină participarea scriitoarei Ioana Ruxandra Gruia la Festivalul Literelor Europene din Guadalajara

 


Institutul Cultural Român şi Ambasada României în Statele Unite Mexicane sprijină participarea scriitoarei Ioana Ruxandra Gruia la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Literelor Europene, parte din programul celui mai important târg de carte din America Latină, Târgul de Carte de la Guadalajara, Mexic (26 noiembrie - 4 decembrie). În deschiderea celei de-a 36-a ediţii a Târgului, sâmbătă, 26 noiembrie, scriitorului român Mircea Cărtărescu îi va fi decernat Premiul pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, cea mai importantă distincţie a acestui eveniment literar şi editorial de anvergură, la care participă autori de pe toate continentele şi din diferite limbi.

La ediţia din acest an a Festivalului Literelor Europene, literatura din ţările membre ale Uniunii Europene va fi reprezentată de scriitorii Olga Grjasnowa (Germania), Clara Obligado (Spania), Mohamed Mbougar Sarr (Franţa), Krisztina TĂłth (Ungaria), Nicola Lagioia (Italia), Manon Uphoff (Olanda), Paulo Jose Miranda (Portugalia) şi Ioana Gruia (România).

Festivalul Literelor Europene îşi propune să ofere cititorilor din America Latină o privire de ansamblu asupra literaturii contemporane de pe vechiul continent, să arate că diversitatea şi multiculturalismul sunt caracteristici care permit coexistenţa armonioasă între ţările Uniunii Europene şi să aprofundeze schimburile literare dintre ţările membre ale Uniunii Europene şi Mexic.

Festivalul Literelor Europene, la care au participat până acum peste o sută de autori, este organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Mexic, în colaborare cu ambasadele statelor sale membre şi Târgul de Carte de la Guadalajara. Ediţia din 2022 este susţinută de Goethe-Institut Mexic, Accion Cultural Espanola, Institutul Francez al Americii Latine, programul Săptămânilor Culturii Maghiare în Mexic, Institutul Italian de Cultură, Fundaţia Olandeză pentru Literatură, Institutul Camoes pentru Limbă şi Cultură Portugheză şi Institutul Cultural Român.

La ediţia din 2023, Uniunea Europeană va avea statutul de invitat de onoare al Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara, unde România va participa cu o serie de evenimente culturale. 

Ioana Gruia are o activitate literară prolifică recunoscută prin numeroase premii. Prestigiosul scriitor Fernando Iwasaki afirma: "În spaniolă avem onoarea de a avea o scriitoare ca românca Ioana Gruia, o poetă, prozatoare şi eseistă excepţională". Ultima ei carte de poeme, "La luz que enciende el cuerpo" ("Lumina care aprinde corpul", premiul Hermanos Argensola, Visor, 2021), a fost desemnată de criticii prestigiosului supliment El Cultural drept una dintre cele mai bune cărţi de poezie în limba spaniolă publicate în 2021.

Ca romancieră a publicat "El expediente Albertina" ("Dosarul Albertina"), pentru care a primit premiul Tiflos, (Castalia/Edhasa, 2016) şi "La vendedora de tiempo" (Vânzătoarea de timp, Espuela de Plata, 2013), precum şi volumele de poeme "Carrusel" (premiul Emilio Alarcos, Visor, 2016) şi "El sol en la fruta" (premiul Andaluzia Tânără, Renacimiento, 2011). Volumul "Soarele în fruct" a fost publicat în română (Tracus Arte, 2015) şi franceză (L'Harmattan, 2014). În română se poate citi şi volumul "Carusel" (Paralela 45, 2018). Autoarea a obţinut premiul Federico Garcia Lorca al Universităţii din Granada pentru povestiri şi a fost finalista aceluiaşi premiu de poezie.

Poemele sale au fost traduse în română, italiană, franceză, cehă şi albaneză. Cărţile Ioanei Gruia au fost recenzate în medii importante ca El Pais, El Cultural, ABC Cultural, Los diablos azules (Infolibre) sau revista Hispania (The Johns Hopkins University Press). Ultima carte publicată a Ioanei Gruia este "Las mujeres de Hopper" ("Femeile lui Hopper", Tres Hermanas, 2022), despre care ziaristul Pablo Bujalance a scris că "merită să fie considerată între cele mai bune, exigente şi încrezătoare semnale ale prozei scurte în limba spaniolă din ultimii ani".


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii