Ticker

6/recent/ticker-posts

Vom fi și noi „Acasă de Crăciun”

 


Victoria-Maria Pripon

Vom fi și noi „Acasă de Crăciun”

Prima ediție de acest fel a Concursului Național de creație literară „Nașterea Domnului – prilej de bucurie sfântă” s-a finalizat duminică, 18 decembrie 2022, la Biserica Parohiei „Sf. M. Mc. Mina” din municipiul Buzău, cu lansarea de carte a antologiei „Acasă de Crăciun” și festivitatea de premiere a participanților care au primit diplome de merit, respectiv de onoare și excelență, precum și următoarele mari distincții: premiul organizatorului, „Nașterea Domnului – prilej de bucurie sfântă”, premiul ediției, „Acasă de Crăciun”, premiul președintelui juriului, trei premii oferite de revista „Origini”, premiul asociației „Renașterea buzoiană”, premiul revistei „Literadura”, premiul filialei Buzău a Asociației Liga Scriitorilor din România și premiul revistei „Caietele de la Țintești”, astfel încât toți copiii au plecat acasă cu o diplomă, o antologie și un mic dar din partea organizatorului.

Domnul Tudor Cicu (președintele juriului, critic literar, poet, prozator și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea), doamna Elena Căpățînă (poetă și prozatoare, președinta filialei Buzău a Ligii Scriitorilor din România, membră a filialei „Pamfil Șeicaru”/Buzău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România) și domnul Teo Cabel (poet, fondator al revistei Literadura, vicepreședinte al asociației „Renașterea buzoiană”), care, din nefericire, nu a putut fi prezent la festivitatea de premiere, fiind reprezentat de o nouă membră a Uniunii Scriitorilor din România, doamna Mihaela Roxana Boboc (care și-a rupt din timpul liber pentru a fi prezentă la manifestarea culturală) au fost membri ai juriului și au constatat faptul că toate lucrările au fost scrise cu sentimente și, din punctul meu de vedere, lucrul acesta contează mai mult decât calitatea în sine a textelor pentru că, astfel, ele se transformă în adevărate opere literare.

În cadrul festivității, domnul T. Cicu a spus o parabolă despre iubirea fraților unul, aceasta fiind asemănătoare cu ridicarea unei punți între copiii din toate colțurile țării (Buzău, Ploiești, Drăgășani, București, Sibiu, Târgu Mureș, Roșia Jiu), iar doamna E. Căpățînă a observat că majoritatea textelor au avut ca temă ninsoarea și construirea unui om de zăpadă, iar la finalul manifestării culturale, uitându-se pe geam, toți copiii au avut o surpriză, primind un dar și de la Dumnezeu care le-a ascultat rugăciunile, căci în acea zi a nins la Buzău, fiind prima ninsoare din această iarnă. 

De asemenea, festivitatea a fost presărată cu momente în care copiii au colindat pe toți cei prezenți: corul Școlii Gimnaziale „G. E. Palade” (din municipiul Buzău), condus de domnul profesor Leon Rusu, care a acompaniat cu drag micii cântăreți la chitară, și elevii coordonați de minunata doamnă prof. dr. Gina Miriam Agapie, precum și talentata solistă Alexandra Anamaria Gheorghe și Agnes Marin (cea mai mică participantă la acest concurs și o foarte pricepută violonistă), aceștia aducându-L pe Mântuitorul în inimile tuturor prezenți.

În cuvântul-înainte scris de președintele juriului, domnul Tudor Cicu a subliniat: „Iubirea poate va mai salva ceva, gata să trimită planeta în tărâmuri necunoscute, de ne și mirăm că în urma noastră [...] copacii rămași în picioare își murmură, încă, acel cântec al lor”. Iar „poezia/și proza nu e mai puțin misterioasă decât nu știu ce legi care leagă și țin Universul intact și nedefrișabil”.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii