Ticker

6/recent/ticker-posts

Concursul Național de Creație Literară Vasile Voiculescu 2023


Concursul este organizat de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău, în colaborare cu: Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, Direcția Județeană pentru Cultură, Primăria comunei Pârscov, Ziarul „Lumina” al Patriarhiei Române și Revista Detectiv Cultural București. Manifestarea se desfășoară cu sprijinul Primăriei municipiului Buzău, al Consiliului Județean Buzău și al Muzeului Județean Buzău.

Concursul se va organiza pentru două categorii de creatori: 

I – ELEVI

II – AUTORI DE VOLUME DE POEZIE, PROZĂ ȘI PUBLICISTICĂ, APĂRUTE ÎN PERIOADA 1 SEPTEMBRIE 2022 – 1 SEPTEMBRIE 2023.

CONCURSUL PENTRU ELEVI
Se va desfășura pe bază de manuscrise. Vor fi avute în vedere lucrări/creații de poezie și proză scurtă ale următoarelor categorii de elevi:

1) clasele V – VIII – de la Școala Gimnazială din comuna Pârscov, județul Buzău;

2) clasele IX – XII – de la toate liceele din România.

Creațiile literare ale elevilor vor fi jurizate și premiate separat, pentru fiecare categorie de elevi. Pentru a participa la concurs, tinerii creatori de literatură trebuie să trimită pe adresa menționată de organizatori: 10 (zece) creații în versuri sau 3 (trei) lucrări de proză scurtă multiplicate (fiecare titlu) în 4 (patru) exemplare.

Acestea nu vor fi semnate de autori, ci vor avea menționat pe ele un motto, care se va regăsi și pe plicul mic în care va fi introdusă o notă scurtă unde vor fi evidențiate datele personale ale concurentului: numele și prenumele, data nașterii, palmaresul literar, adresa și telefonul de contact, școala unde învață și clasa în care se află.

Lucrările, împreună cu plicul conținând datele autorului, vor fi introduse într-un plic mare, pe care se va menționa adresa destinatarului: CENTRUL CULTURAL ȘI EDUCAȚIONAL „ALEXANDRU MARGHILOMAN” BUZĂU, str. Plantelor, nr. 8 B – Pentru Concursul Național „Vasile Voiculescu” – categoria ELEVI.

Precizăm că după încheierea concursului, lucrările nu se returnează autorilor, ele fiind păstrate o perioadă de organizatori.

PREMIILE

1) Premiul „ACASĂ LA VASILE VOICULESCU” pentru poezie– 500 lei – acordat de publicistul CRISTINEL POPA

Premiul „ACASĂ LA VASILE VOICULESCU” pentru proză – 500 lei – acordat de publicistul CRISTINEL POPA
2) Premiul „VASILE VOICULESCU” pentru poezie – 1000 lei –acordat de Centrul Cultural și Educațional„Alexandru Marghiloman” 

Premiul „VASILE VOICULESCU” – pentru proză – 1000 lei – Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”.

CONCURSUL PENTRU VOLUME DE POEZIE, PROZĂ ȘI PUBLICISTICĂ
Se pot înscrie cetățeni români care locuiesc în țară sau în afara acesteia – membri sau nemembri ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști, care îndeplinesc cerințele prezentului Regulament.

Lucrările, publicate în limba română, vor fi trimise prin poștă, pe adresa menționată la concursul pentru elevi, cu mențiunea „Pentru Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu” – volume. În colet, alături de lucrări se va introduce o notă cu datele autorului (palmaresul acestuia, domiciliul și telefonul la care poate fi contactat, data apariției volumului).

Fiecare autor va trimite organizatorilor 3 (trei) exemplare din volumul cu care dorește să participe la concurs. Nu se admit mai multe titluri, fiecare creator putând să înscrie în concurs o singură lucrare, indiferent de secțiune. În concurs nu sunt admise lucrări (volume) reeditate.

La concurs nu pot participa autori care au primit la edițiile anterioare ale manifestării marele premiu sau unul din premiile naționale. Lucrările trimise la concurs nu se returnează autorilor, după jurizare acestea fiind donate bibliotecilor publice din județ. 

PREMIILE

MARELE PREMIU – 1500 LEI, acordat de Consiliul Județean Buzău.

Patru premii naționale „Vasile Voiculescu” în valoare de câte 1000 lei fiecare, acordate de:
- Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” – secțiunea POEZIE
- Biblioteca Județeană Buzău – secțiunea PROZĂ
- Primăria comunei Pârscov – secțiunea PUBLICISTICĂ
- Ziarul Lumina al Patriarhiei Române – secțiunea – LITERATURĂ CU CARACTER RELIGIOS

ALTE PREMII
PREMIUL SPECIAL pentru debut – poezie sau proză – 700 lei, acordat de Revista Detectiv Cultural – București.
PREMIUL SPECIAL – acordat de Editura Omega – 700 lei celui mai tânăr autor din județul Buzău.
PREMIUL SPECIAL - oferit de Asociația Culturală „Renașterea Buzoiană”, în valoare de 500 lei.
Premiul Editurii ALPHA Buzău – premii în cărți în valoare de 500 lei.
JURIUL CONCURSULUI

Juriul va fi alcătuit din 3 persoane – membri ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști, precum și din reprezentanți ai instituțiilor organizatoare. Deciziile juriului nu pot fi contestate.

La evaluarea volumelor juriul va avea în principal în vedere elemente privind: tematica și originalitatea creațiilor literare, acuratețea exprimării, decența limbajului și designul lucrărilor.

Juriul poate decide să nu acorde unele premii sau să acorde, cu consultarea organizatorilor, alte premii în afara celor prevăzute în Regulament.

PREMIEREA LAUREAȚILOR

Se va face în ziua de 14 octombrie 2023, în cadrul unor manifestări organizate la Casa memorială „Vasile Voiculescu” sau, după caz, la Centrul Cultural din comuna Pârscov. Manifestările de la Pârscov vor fi precedate de un simpozion dedicat vieții și operei marelui scriitor de origine buzoiană Vasile Voiculescu, organizat de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” în ziua de 13 octombrie a.c. 

În situația în care, la data programată de organizatori pentru premiere, nu vor putea fi desfășurate astfel de manifestări, din motive obiective, se va avea în vedere o manifestare cu un  număr redus de laureați, ceilalți urmând să primească premiile prin poștă.   

PRIMIREA LUCRĂRILOR

Pentru concursul dedicat elevilor lucrările se pot trimite până la 20 septembrie 2023 (data poștei). Pentru concursul pe bază de volume – 10 septembrie 2023 (data poștei).

INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Se pot obține la următoarele telefoane:
Oana Paraipan – 0758847916
Dumitru Ion Dincă- 0728422165 
Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” – 0238721509


 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii