Ticker

6/recent/ticker-posts

Partida generațiilor la șah Florin Gheorghiu (campion mondial) - Anastasia Deleanu

 


Sâmbătă, 29 iulie 2023, începând cu ora 10:00, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează „Partida generațiilor”, între marele maestru internațional la șah Florin Gheorghiu, campion mondial, și Anastasia Deleanu, șahista în vârstă de 8 ani de la Academia de Șah Cotnari Iași. Evenimentul se va desfășura concomitent cu Campionatul European de Șah care are loc la Iași (24 iulie – 4 august 2023).

Partida se va juca la Vila Sonet (Muzeul „Mihai Codreanu” Iași), în salonul în care sonetistul își primea oaspeții-scriitori: Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Ionel și Păstorel Teodoreanu, Garabet Ibrăileanu și alții. Vila Sonet este, de altfel, recunoscută pentru celebrele partide de șah care se țineau aici, mărturie fiind masa de șah expusă la care jucau deseori Mihai Codreanu și Mihail Sadoveanu. Poziția finală a „Partidei generațiilor” va fi redată pe tabla de șah a lui Mihai Codreanu.

În deschidere va vorbi maestrul internațional la șah Vladimir Danilov, președinte al Clubului Sportiv Municipal Iași 2020 și vicepreședinte al Federației Române de Șah, iar „Partida generațiilor” va putea fi urmărită live la TVR Iași și Radio România Iași.

De la ora 11:30, la Casa Bolta Rece va avea loc un Simultan de șah cu marele maestru internațional Florin Gheorghiu, la care vor participa șahiști amatori pasionați de sportul minții. Tot la Bolta Rece va putea fi vizionat un documentar despre Florin Gheorghiu, o legendă a șahului, învingătorul lui Bobby Fischer – un geniu excentric cunoscut drept cel mai tânăr mare maestru internațional la vârsta de 15 ani. 

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și CSM Iași 2020, în parteneriat cu Compania Cotnari, Casa Bolta Rece și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.

Proiectul este coordonat de Beatrice Panțiru și Valentin Talpalaru, muzeografi MNLR Iași, și Vladimir Danilov, CSM Iași 2020.                


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii