Ticker

6/recent/ticker-posts

Şcoala de Vară organizată de Institutul Cultural Român

 


Institutul Cultural Român reia, după o pauză de trei ani, programul Şcoala de Vară de la Braşov, în cadrul căruia sunt organizate cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru străini. Ediţia din acest an a programului, cu numărul 26, se desfăşoară în perioada 2-23 iulie şi a fost inaugurată printr-un eveniment organizat pe 3 iulie la Universitatea "Transilvania" din Braşov, în prezenţa prof. univ. dr. Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii "Transilvania", a directorul Centrului Cultural Reduta, Adrian Văluşescu, şi a coordonatoarei programului, Ana Borca (ICR). Cu acest prilej, a fost vernisată expoziţia de fotografie "in memoriam Andrei Bodiu şi Marius CisarËŽ, două repere ale vieţii culturale braşovene care au marcat Şcoala de Vară de-a lungul timpului, ce reuneşte o serie de fotografii realizate de participanţi în anii precedenţi.

În 2023, la Şcoala de Vară de la Braşov participă 22 de cursanţi din Argentina, Brazilia, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia, SUA şi Ucraina. Programul evenimentului cuprinde 50 de ore de cursuri intensive de limbă română predate de profesori cu o bogată experienţă în româna ca limbă străină, precum şi o serie de expuneri pe tematici diverse: o prelegere despre literatura română, susţinută de scriitorul Dan Lungu şi o incursiune în istorie, realizată de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naţionale a României. Irina Margareta Nistor, critic de film, va prezenta impactul cinematografiei româneşti în lume. Cursurile vor fi completate de ateliere de jurnalism şi publicitate, de dans, de actorie, precum şi de programele de documentare culturală în câteva locuri pitoreşti ale României: Transfăgărăşan, Drăguş, Făgăraş, Sighişoara, Richiş şi Azuga.

Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii "Transilvania" din Braşov şi cu Muzeul "Casa Mureşenilor", parteneri tradiţionali ai Şcolii de Vară. La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică, oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române, eliberat de Institutul Cultural Român.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii