Ticker

6/recent/ticker-posts

IN:Fusion - un incubator de idei pentru artişti şi oameni de ştiinţă

 


Din 1 august, Asociaţia Qolony începe prima etapă a celui mai nou proiect pe care îl derulează, IN:Fusion, un hackathon experimental ce aduce împreună oameni de ştiinţă şi teoreticieni cu artişti şi designeri pentru a dezvolta împreună idei artistice inovative. Astfel, până pe 1 septembrie, artiştii din România pot înscrie pe site-ul asociaţiei proiecte din sfera conceptului IN:Fusion - Biophilia - Technophilia, în care să îşi prezinte ideile de reconciliere a tehnologiei care creşte exponenţial cu nevoia de conectare cu natura.

Echipa artistică a proiectului, formată din Mihaela Ghiţă, manager cultural, jurnalist de ştiinţă, Floriama Cândea artist, curator, Diane Pricop, manager cultural, jurnalist de art & science, dr. Ana Butcaru, cercetător ştiinţific, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calităţii Produselor Agroalimentare şi dr. Anca Aldea, cercetător ştiinţific INFIM, va selecta 10 artişti dintre cei înscrişi pentru a participa la hackathon-ul care se va desfăşura între 16 - 22 septembrie, la conacul Oteteleşanu aflat în patrimoniul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de pe platforma Măgurele.

Asociaţia Qolony şi-a propus să promoveze colaborarea transdisciplinară între artă şi cercetare ştiinţifică aşa că recurge la un hackathon - context folosit mai degrabă de antreprenori, ingineri şi programatori - în vederea dezvoltării unei infrastructuri colaborative între artişti şi oamenii de ştiinţă. Acest tip de program are potenţialul de a crea noi oportunităţi de învăţare şi de dezvoltare profesională şi personală pentru disciplinele aparent diferite pe care le aduce împreună.

IN:Fusion va da artiştilor posibilitatea de a-şi testa şi de a-şi dezvolta ideile de proiecte împreună cu cercetătorii din institutele de cercetare partenere (Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calităţii Produselor Agroalimentare, GeoEcoMar - Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină). De asemenea, prin participarea la program, artiştii vor putea avea acces la informaţiile ştiinţifice şi facilităţile din institute iar cercetătorilor le va oferi prilejul de a interacţiona cu un alt tip de creativitate, miza fiind formarea unor parteneriate de lucru mai puţin convenţionale.

Tema aleasă de IN:Fusion va investiga contrastul aparent dintre biofilie şi tehnofilie, concepte care par a descrie doi poli opuşi ai relaţiei noastre cu lumea înconjurătoare. Cu toate acestea, schimbările rapide în contextele sociale, ştiinţifice, tehnologice şi ecologice au dus la o coexistenţă a acestor două direcţii - pe de o parte, tehnologia în creştere exponenţială şi, pe de altă parte, o preocupare crescândă pentru conservarea şi protecţia mediului înconjurător.

Spre exemplu, omenirea a dezvoltat deja practici biomimetice, prin care recunoaşte inteligenţa intrinsecă a speciilor non-umane (animale, ciuperci, bacterii, fungi), modelează tehnologii bazate pe aceste forme de inteligenţă, realizează clădiri vii, roboţi auto-organizaţi şi altele. În paralel, conştientizând impactul manipulării biologiei, există şi un scenariu low-tech care imaginează o lume a rezilienţei, a dezvoltării durabile, a industriei cu zero deşeuri, o lume care încearcă să schimbe tehnologiile care perturbă mediul natural.

"Cum putem susţine atât această creştere a interesului pentru tehnologie, cât şi nevoia noastră intrinsecă de a fi conectaţi cu natura şi de a proteja ecosistemele fragile ale Pământului? Putem privi tehnologia doar ca un agent al separării noastre de natură sau o putem valorifica ca pe un agent de conexiune cu mediul înconjurător? Putem stabili cu adevărat graniţele clare între biologic şi sintetic? Pot tehnologiile noastre digitale şi modelele de sustenabilitate să remodeleze cultura pentru a fi aliniată cu nevoile lumii naturale? Ce contribuţii aduce cercetarea ştiinţifică în acest sens?", sunt întrebările la care îşi propun să răspundă prin acest hackathon iniţiatorii proiectului.

În concluzie, IN:Fusion aduce în prim-plan provocarea de a găsi echilibrul între tehnologie şi natură, de a integra progresele tehnologice în moduri care să fie în armonie cu mediul înconjurător, de a cauta modele ştiinţifice şi de a implica comunităţi aparent diferite - artişti şi cercetători pentru a explora împreună aceste scenarii.

Mai multe detalii despre IN:Fusion se găsesc pe site: https://qolony.eu/infusion-open-call/ şi în regulamentul aplicaţiei.

Organizator: Asociaţia Qolony - Colonia pentru artă şi ştiinţă.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii