Ticker

6/recent/ticker-posts

Locul marcat cu X – o prezentare a albumului X interpretat de Trooper

 


Cu nostalgia verii care a trecut, poate, prea repede, am audiat încă o dată un album drag sufletului meu, „X” al formației Trooper.

Fondată în anul 1995, în orașul Târgoviște, de către frații Alin Coiotu’ (voce principală) și Aurelian Balaurul Dincă (chitară) sub numele de Megarock – ulterior, s-a numit White Wolf –, formația Trooper a lansat de curând cel de-al zecelea album, intitulat „X” (titlul făcând referire la scrierea numărul zece așa cum apare în cifre romane).

Trupa îmbină, pe albumul „X”, genul hard rock/heavy metal, care a consacrat-o, cu stiluri muzicale inedite pentru formația Trooper: symphonic rock, power metal, ethno rock, thrash metal și folk rock.
Melodia introductivă, intitulată „Dansul cu focul”, are versurile scrise de solistul vocal Alin Dincă, o prezență întotdeauna energică pe scena rock din România, iar muzica este compusă de chitaristul Aurelian Dincă. Piesa are influențe power metal.


Cea de-a doua melodie, „Lumea s-a stins”, este interpretată în colaborare cu Alin Stoica (tenor la Opera Națională București). Având influențe din sfera symphonic progressive metal, piesa reușește să captiveze prin frumosul duet între Alin Dincă și Alin Stoica. Cele două voci, deși sunt diferite, se îmbină atât de frumos, transmițând ascultătorului versuri ce îndeamnă spre contemplare: Lumea s-a stins / Când noi am aprins / Flăcări înalte până la cer.

„Rădăcini de dor” combină heavy metal cu folk și ethno rock, iar piesa surprinde patriotismul în stare pură. Versurile conțin și un fragment din cântecul popular „Ciuleandra”. Melodia, ce însumează aproximativ 18 minute, a fost cântată în colaborare cu Lavinia Săteanu (vioară), Ștefan Milutinovici (fluiere și caval) și Liviu Cheloiu (recitativ). Corul a fost format din: Alin Stoica (tenor), Mădălina Stephanie Radu-Stoica și Ana Bianca Gîrlă (soprane).

„Fără mască” este numele melodiei a patra. Cântecul a devenit rapid unul dintre preferatele mele, întrucât, după cum spunea Coiotu’, într-un interviu publicat pe site-ul Metalhead.ro, piesa „vorbește despre toate barierele care apar zi de zi în jurul nostru. Nu mai poți să vorbești nimic, nu mai poți să te porți în niciun fel, nu mai poți să respiri, nu mai poți să faci nimic fără să te judece unii. Orice spui trebuie analizat, controlat, combătut aiurea, mereu cineva se supără, mereu deranjezi pe cineva... Este trist de tot. Orice subiect ai atinge într-o discuție, cu siguranță cineva o să se simtă ofuscat. [...] Chiar este nesănătos acest trend, de a fi fals în totul și de a te lega de absolut orice face, spune sau este un alt om”.


„Spune-mi ceva” este una dintre baladele albumului „X”, un frumos cântec ce vorbește despre sfârșitul unei relații. Piesa captivează printr-un solo de chitară, precum și prin refren: „Spune-mi ceva / Spune-mi ce-ai rupt iarăși din viața ta / Spune-mi ceva, / Ce mai rămâne din inima mea?”.

Cel de-al șaselea cântec, „Când ești doar un simplu om”, scoate în evidență frumoasa voce a lui Alin Dincă, acompaniată de instrumentaliștii înzestrați ai formației Trooper. Unii spun că piesa (ce durează aproape 12 minute) s-ar apropia prea mult de stilul Iron Maiden. Însă consider că o melodie este bine scrisă și interpretată în momentul când este comparată cu o piesă a unei trupe de renume mondial care a servit pe post de inspirație destul timp artistului în cauză.

A șaptea melodie, „Dragoste falsă”, prezintă ascultătorului o altă față a formației, de această dată Trooper îmbrățișează sonoritatea trupelor rock din zona scandinavă, în special Finlanda. Versurile reprezentative pentru acest cântec sunt: „Văduvă neagră, astăzi nu vin acasă, / Plânge paharul, ochii mei au secat”.

„Rupi tăcerea!” are influențe thrash și power metal. Fiind poate cea mai agresivă piesă de pe albumul „X”, mulți fani au asemănat riffurile acestui cântec cu fundalul piesei „Hardwired”, interpretată de trupa Metallica. Versurile sunt puternice, încurajatoare: „Nu, nu asculta de ei, / Doar la tine e puterea, / Nu, nu te mai teme acum, / Doar o șoaptă și-ai să rupi tăcerea!”.

Ultima piesă a albumului, „Ruinele”, a fost interpretată în colaborare cu pianistul Alexandru Burcă. Melodia este o baladă care evidențiază vocea suavă a lui Alin Dincă. Versurile profunde, sublime, descriu ruinele a tot ce-a fost: „În locul unde au murit, / Acolo să te duci, / Să privești ruinele / A tot ce-a fost atunci, // Să privești și umbrele, și ochiii mei ce plâng, / Să asculți poveștile ce se frâng”.

Spre deosebire de predecesoarele sale, LP-ul arată o altă față a trupei, „Fără mască”, după cum ne spun membrii grupului în melodia a patra, și dovedește o maturitate atât în sound, cât și în versurile iscusite, abordând teme actuale, însă păstrând acea atmosferă misterioasă prezentă întotdeauna în creațiile Trooper. „X” este un album definitoriu pentru anul 2022 pentru scena rock românească ca un întreg definit de talent și pasiunea pentru ceea ce reprezintă, în toate formele sale, arta. Fără îndoială, Trooper a devenit una dintre formațiile de elită ale României, fiecare nouă piesă descriind un drum printre mii de stele, având ca destinație același loc marcat cu X.

Victoria-Maria PRIPON,
Elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „G. E. Palade” -Buzău,
Poetă și publicistă


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii