Ticker

6/recent/ticker-posts

Centrul de Teatru Educațional Replika sărbătorește 9 ani de excelență în educația prin artă

 


Centrul de Teatru Educațional Replika împlinește 9 ani de activitate consecutivă și marchează această realizare printr-un eveniment de amploare internațională. În perioada 11 februarie - 18 februarie, are loc Săptămâna Artei Educaționale, care aduce în prim-plan 4 spectacole captivante și o conferință dedicată modelelor de educație prin artă care au influențat cercetarea și practica educațională.

Săptămâna Artei Educaționale debutează pe 11 februarie cu spectacolul "LIMITE", o creație semnată de Mihaela Michailov și Radu Apostol, regizat de Radu Apostol. Spectacolul explorează complexitatea sistemului educațional, evidențiind presiunile exercitate asupra profesorilor, birocratizarea resimțită de cadrele didactice și așteptările ridicate asupra elevilor. "LIMITE" reprezintă o țesătură de povești contemporane ce dezvăluie vulnerabilități, anxietăți și întrebări care pot genera transformări profunde.

Pe 13 februarie, în premieră la Centrul de Teatru Educațional Replika, se va juca în limba portugheză spectacolul "LIMITE", montat de Radu Apostol la Lisabona, la Teatro dos Aloes. Producția realizată la Atena de către Modernoi Kairoi, cu textul "LIMITE", va fi prezentată pe 15 februarie în limba greacă, cu subtitrare în engleză.

Pe 17 și 18 februarie, publicul va avea ocazia să se bucure de cea mai recentă premieră a Centrului Replika, "TREI.TRÊS.TRIA", semnată de Mihaela Michailov și Radu Apostol. Spectacolul propune o reflexie asupra sistemelor de educație din Grecia, Portugalia și România, prin prisma poveștilor personale ale celor 3 actrițe, oferind o incursiune în perioada anilor '70 până în prezent. Narațiunile subiective și socio-politice ale celor 3 actrițe devin hărți intime ale amintirilor despre școli, clase, portrete ale dictatorilor și profesori care au influențat identitatea lor.

Toate spectacolele încep la ora 19.00 și au acces gratuit pentru public. În plus, pe 17 februarie, de la ora 11.00, Centrul Replika găzduiește o conferință despre modelele de educație prin artă, la care vor participa experți din domeniul artelor spectacolului, artelor vizuale și cinematografiei.

Săptămâna Artei Educaționale este parte a proiectului "Limite educaționale. Comunități creative de teatru", cofinanțat de Uniunea Europeană și de AFCN. Apli-cantul principal, Asociația Culturală REPLIKA, colaborează cu cei trei parteneri din Consortium: Monternoi Kairoi Astiki Mikerdos Kopiki Etaireia (Modern Times), Associacao Cultural Teatro Dos Aloes (Teatro dos Aloes) și Koinonikh Synetairistikh Epixeirhsh Pramata kai Thamata (Pramata & Thamata).

De la înființarea sa în 2015, Centrul Replika a contribuit la dezvoltarea conceptului de teatru educațional, evidențiind misiunea sa pedagogică. Acest spațiu cultural interdisciplinar a adus în prim-plan ateliere, spectacole și proiecte educaționale, concentrându-se pe teme relevante precum bullying, cyberbullying, identitate de gen și relații de putere în familie și în educație.

Centrul de Teatru Educațional Replika mulțumește tuturor celor care au fost alături de ei în aceși 9 ani, contribuind la crearea comunităților educaționale și imaginând lumi mai solidare și emp-atice. Datorită muncii susținute a echipei și sprijinului comunității, Replika continuă să rămână un pol cultural viu, dedicat explorării și prezentării creațiilor artistice performative cu impact social și pedagogic.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii