Ticker

6/recent/ticker-posts

Despre o nouă mişcare în literatura brăileană

Mihai VINTILĂ

Revista Litera 13 este înainte de toate exponentul mişcării literare Litera 13. Membrii fondatori sunt Mihai Vintilă, Virgil Andronescu şi Dragoş Ionescu. Alexandru Halupa şi Tudor Alexandru Costin au aderat şi ei imediat ce ideile noastre s-au conturat.

Principiile de bază ale mişcării noastre literare sunt următoarele :
- promovarea creaţiilor membrilor
- unitate în diversitate din punct de vedere al creaţiei
- deschiderea spre românii de pretutindeni şi noile forme şi formate de literatură
- promovarea Brăilei în operele membrilor în măsura în care acest lucru este posibil

Ne propunem ca pe lângă revista Litera 13 să scoatem la început o antologie de creaţie a membrilor. Cel mai probabil in acest an o astfel de antologie va fi disponibilă cititorilor. Dorim să ne ajutăm reciproc în ceea ce priveşte promovarea şi distribuţia lucrărilor. Credem că prin unire vom putea să ne punem lucrările noastre în atenţia Brăilei şi nu numai.

A venit vremea să ieşim în faţă, să ne spunem cu voce tare opiniile. Cultura locală este de prea mult timp privită doar ca un fenomen marginal. Avem o frumoasă tradiţie, înaintaşi de care nu ne este ruşine. Stă doar în puterile noastre să ne ridicăm, să ne deschidem spre lume.

De ce o nouă mişcare literară? Din motivele enumerate mai sus dar şi din multe altele. Mişcarea aceasta a noastră în literatura brăileană nu se vrea exclusivistă. Dorim să primim alături de noi pe toţi aceia care sunt deschişi principiilor noastre şi care doresc să îşi unească efortul cu al nostru. În fond este prima mişcare literară închegată care apare la Brăila după 25 de ani de la căderea comunismului.

Eu zic că a venit vremea ei. Ideile noastre vor putea fi găsite în revista Litera 13, pe blogurile membrilor şi pe siteurile asociate. La momentul oportun le vor aminti pe toate. În numărul acesta ne
propunem doar a ne face anunţată prezenţa şi principiile. Vom prefera să vorbim mai puţin şi să facem mai mult.

De ce Litera 13? În primul rând Litera pentru că este elementul care dă viaţă cuvintelor noastre. De ce 13? Pentru că dorim să spargem ghinionul caracteristic scriitorilor brăileni.

Litera13, nr1, ian 2015, p4

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii