160 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA COMISIEI EUROPENE A DUNĂRII

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale şi Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită miercuri, 30 martie 2016, ora 14 la
un dublu eveniment:

 - vernisajul expoziţiei 160 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA COMISIEI EUROPENE A DUNĂRII realizată de muzeograf Mariana-Delia Pohrib.Comisia Europeană a Dunării (CED) a fost înfiinţată în  1856, în urma Conferinţei de Pace de la Paris, o dată cu internaţionalizarea apelor Dunării. Din organismul creat prin Tratatul de la Paris, la 30 martie 1856,făceau parte Imperiul Austriac, Franţa (Al Doilea Imperiu Francez), Regatul Unit, Regatul Prusiei, Imperiul Rus, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman.Crearea CED a fost rezultatul unui compromis între marile puteri ale vremii,care aveau stabilite obiective politice şi economice în zona danubiană.

- lansarea editorială ROMÂNIA ŞI COMISIA EUROPEANĂ A DUNĂRII. DIPLOMAŢIE. SUVERANITATE.COOPERARE INTERNAŢIONALĂ, autor Ştefan Stanciu, Ediţia a II-a.„ROMÂNIA ŞI COMISIA EUROPEANĂ A DUNĂRII. DIPLOMAŢIE. SUVERANITATE.COOPERARE INTERNAŢIONALĂ realizată de domnul Ştefan Stanciu are marele merit de a fi adus în circuitul ştiinţific un număr remarcabil de informaţii inedite şi de a fimonografia cea mai completă referitoare la activitatea Comisiei Europene a Dunării. În baza ei, avem o viziune nouă privind istoricul acestui important organism internaţional şi totodată a
poziţiei României faţă de el, a demersurilor făcute de diplomaţia românească pentru recunoaşterea deplinei suveranităţi. Lucrarea relevă un model de cooperare internaţională care s-a derulat prin navigaţie peste nouă decenii pe sectorul maritim al Dunării înfolosul tuturor comunităţilor umane interesate.” (Cuvânt înainte, academician Dan Berindei)

Evenimentele vor avea loc la Muzeul„Casa Colecțiilor”, str. Eroilor, nr. 64, Galaţi.  

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Litera 13 pe retele sociale

Promo II

Postari populare

Etichete

Arhiva

Promo III

Contribuie

Litera 13 este o revistă literară deschisă oricăror colaboratori. Așteptăm opiniile și creațiile dumneavoastră pe adresa noastră de email. Cele mai bune vor fi publicate!

Turism Macin

Carti

Puteți trimite cărțile dumneavoastră pentru semnal sau cronici pe adresa redacției.