Ticker

6/recent/ticker-posts

Zi de vară până-n seară...

Ioana Codruța-TUDORIU 

Dindărăt timpul, tot dindărăt... Mai mult decât o sumă de tradiţii şi obiceiuri, ghidul spiritual se instaurează ca îndreptar, ca obişnuinţă pentru sufletele bune şi pentru sufletele păcătoase, pentru spirite de tot felul, în cinstea morţilor şi a viilor:  triumful luminii asupra întunricului. Dar tot întunericul e mai aprig de acum. E o luptă a naturilor statice şi dinamice: val-vârtej, vârtej şi vijelie. Ghidul spiritual pentru vară, e de păstrat cu sfinţenie şi muţenie. Nici „cârc” în faţa lui Dumnezeu… Trăsni-te-ar, bucura-te-ar, mânca-te-ar! Să te ferească Cireşarul de singurătatea bătrâneţilor, Cuptorul de îngheţ şi Gustarul de poftele cele mari.


I.
Se inventează o nouă umbrelă pentru picioare, în vederea sistemului de stropire a stradelor Capitalei.

O încântare să priveşti stelele, recunoscând printr-un proces deductiv constelaţiile. Îţi întinzi pe spate câmpul nesfârşit şi te miri de cât de nătâng se resfrânge lumina pe chipul rece, stingherit. Ceruri fierbinţi, oameni- câtă frunză şi iarbă. Încalecă oile Buruiana Dracului, de-abia răsărită după un ger pietruit. Când buruiana se rotunjeşte voluptos, crescând ca un erou-mutant din basme- cu încetinitorul creionate, oile ocolesc locul. Se dezlănţuie fantasmele în tot grâul crescut până la brâu. În buricul câmpiei îţi tună sfinţii toată cuminţenia pământului, îți ghicesc Sânzienele pețitul, se aprinde aerul de atâta foc. Capul de vară dă lumina înapoi, nici c-ar fi fost de simțit. Se împletesc cununile pe case. Să-ți visezi visul-ursitul, cele rele să se spele, cele bune să se adune.
II.
Căldura crește: 45 grade. Primăria ia măsuri, ca stropitorii stradelor să administreze trecătorilor asudați câte o dușe rece. Pentru aceasta se va mai adăogi la biletul cel galben încă vreo câteva zecimi comunale.

 Să nu aibă dracul putere, când lovește biciul Sfânt’ Ilie… Omul să asculte de Dumnezeu, să nu gândească rău de părinţi, să facă de trei ori semnul crucii şi să-şi scuipe în sân. Fata mare facă bine, dreagă-meargă, să-şi facă trupul-cânepă: verde vis- crai mândru- cânepă uscată- soţ bătrân şi teleleu.  Copiii mult se veselesc, morţii se cinstesc. La retezatul stupilor, la retezatul stupilor-lupilor. Cu carul de foc ridicat- prăpăd pe pământ şi în ceruri.


III.
Se deschid școalele. Un urecheat deschide o Academie de științe morale pentru amândouă sexurile. Se anunță de acum părinților că locurile sunt aproape pline: să se grăbească a-și înscrie copiii.

Să fie zugrăvită întâi şi întâi, Schimbarea la Faţă. Chipul Taborului se scălda în lumina neasemuită şi nouă. Fii cu grijă, să nu te năpădească păduchii şi pleoşniţele, iar părul să nu se oprească din crescut, precum firul ierbii toamna şi iarna. Cerbul spurcă apele de munte, vreun să n-ai în a te scălda… Altă zi de hotar pentru vară. Cum îţi e soarele de sfârşit, aşa îţi este toamna. Boabele de struguri, bune-s, chiar de ţi se face cerul gurii acru. Să se deschidă şi să se vadă porţile binecuvântatului Cer!! Să plece în zborul berzelor, durerea văzutelor şi nevăzutelor. Mai mare să fie numele Domnului, chipul să facă la Răsărit umbră pământului, să mai trăieşti sănătos, încă un an adunat!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii