Ticker

6/recent/ticker-posts

VAS APARȚINÂND CULTURII GUMELNIȚA DESCOPERIT ÎN PUNCTUL CĂTUȘA, GALAȚI

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean în luna octombrie, în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: Vas aparținând Culturii Gumelnița descoperit în punctul Cătușa, Galați, judeţul Galați.

La începutul anilor 90, arheologul Mihalache Brudiu efectua o cercetare arheologică cu caracter preventiv în zona lacului Cătușa.  Din informațiile avute la dispoziție, așezarea eneolitică se află pe o terasă a lacului Cătușa, în apropriere de Cartierul Dunărea. Din inventarul pieselor descoperite în acest sit se numără și un artefact ceramic unic din punct de vedere morfologic, deoarece artizanul acestui vas a adăugat o parte suplimentară peste strachina biconică.

Gradul înalt de îndemânare al olarului nu este suficient pentru a defini utilitatea acestui vas, chiar dacă aceasta nu pare să reflecte o producție locală. Bazat pe originalitatea modelului și pe minuțiozitatea cu care a fost creat, probabil, ne confruntăm cu un produs caracterizat printr-o puternică valoare simbolică. Acest artefact poate fi perceput ca o inovație, un act de dăruire sau de primire, desigur,totul trebuie privit la o scară mult mai mare.

Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Adrian Adamescu, poate fi vizitată la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din str. Domnească nr. 25, în perioada 1 – 30 octombrie 2016, demiercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii