ARMATA ROMÂNĂ ÎN MARELE RĂZBOI DE ÎNTREGIRE

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu  Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţului Galaţi vă invită vineri, 28 octombrie 2016, ora 1000, la simpozionul cu tema: ARMATA ROMÂNĂ ÎN MARELE RĂZBOI DE ÎNTREGIRE, dedicat aniversării Armatei Române la 100 de ani de la intrarea României (14/27 august 1916) în Primul Război Mondial.

Vor prezenta comunicări: prof. Căldăraru Cristian-Dragoş - Contextul militar internaţional al intrării României în Primul Război Mondial; gl. bg. (r) dr. Vulpe Ion - Situaţia armatei la data intrării României în Marele Război de Întregire; col. (r) Paraschivan Valerian - Armata Română între Pacea de la Bucureşti cu Puterile Centrale şi Pacea de la Paris; gl. bg. (r) Antohe Constantin - Generalul Eremia Grigorescu, erou al Marelui Război de Întregire.

„A sosit un ceas pe care-l aşteptăm de peste două veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii, cinstit, cu arma în mână, cu jertfa a tot ce avem, cele ce alte neamuri, mai fericite, au de atâta vreme, unele fără să fi vărsat o picătură de sânge pentru aceasta: dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robii rodul ostenelilor noastre.” (Nicolae Iorga)

Evenimentul se va desfășura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Scrieți un comentariu

Mai nouă Mai veche