Ticker

6/recent/ticker-posts

Edmond Nicolau | Repere ale unei biografii intelectuale



Am ales ca în această vară, în spațiul destinat expozițiilor temporare din Casa Memorială „Dumitru Panaitescu Perpessicius”, să prezentăm, în cadrul expoziției „Repere ale unei biografii intelectuale. Edmond Nicolau”, traseul formării intelectuale și al activității excepționale  - de profesor universitar, inginer, cibernetician, eseist, om de ştiinţă, istoric al ştiinţei şi tehnicii-, al savantului de origine brăileană, Edmond Nicolau. 

În expoziție pot fi vizionate piese originale din fondul memorial „Edmond Nicolau”, fond constituit ca urmare a generoasei donații a soției, dna Eugenia Tocineanu-Nicolau.
 
De ce acum? Acum, întrucât la început de vară (3 iunie 1922), se năștea la Brăila, în casa din strada Plevnei 214, copilul Edmond, fiu al Ecaterinei și al lui Victor Nicolau, avocat de renume în Baroul Brăila.
De ce am intitulat expoziția „Repere ale unei biografii intelectuale: Edmond Nicolau”? Întrucât, pe firul desfășurării epice a vieții lui Edmond Nicolau, punctat cu instantanee fotografice, privitorul descoperă momente, ipostaze inedite din existența copilului, adolescentului, studentului, profesorului, cercetătorului, omului de știință Edmond Nicolau.
 
Am optat de această dată pentru exploatarea cu precădere în expoziție a acestei categorii de material iconografic, fotografia, pentru impactul limbajului său vizual: comunicare directă și accesibilă a ideilor, mesajelor și emoțiilor. Fotografia document, fotografia artistică, de atelier ori fotografia de amator, ocazională se regăsesc în expoziția dedicată lui Edmond Nicolau. Fiecare cu povestea ei și toate laolaltă într-o impresionantă poveste de familie, transformată într-o veritabilă aventură personală de explorare a universului cunoașterii - radiocomunicații și cibernetică, robotică, probleme ale cosmogoniei şi antropogeniei, filosofiei şi logicii, epistemologiei şi hermeneuticii, lingvisticii, esteticii şi religiei…
O schiță biografică în imagini, o recuperare necesară a memoriei ilustrului om de știință, cu mijloace specifice muzeului și specialiștilor săi. 
 
Așteptăm așadar ca publicul, la redeschiderea pentru vizitare a Muzeului Brăilei, să își îndrepte atenția și pașii pentru a descoperi, în casa unui alt brăilean de excepție  - Dumitru Panaitescu Perpessicius -  secvențe din existenţa uneia dintre cele mai sclipitoare minți născute la Brăila: Edmond Nicolau.

Expoziție:  Repere ale unei biografii intelectuale: Edmond Nicolau; iunie-august 2020; Muzeul Brăilei - Casa Memorială „Dumitru Panaitescu Perpessicius”, Strada Cetății nr. 70.

Elena Ilie, şef Secţia Memoriale

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii