Ticker

6/recent/ticker-posts

Dumitru Negru a plecat la ceruri

 


În această zi de 3 decembrie 2021, a plecat la Dumnezeu OMUL Dumitru Negru lăsând în urma sa PICTORUL Negru colorat să ne bucure sufletul prin opera plastică nemuritoare. La vârsta de 83 de ani, Dumitru Negru s-a bucurat pentru ultima oară, alături de prietenii ce i-au fost mereu alături, de cartea pe care și-o dorea nespus de mult Viața neromanțată a unui negru colorat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!


Artist modest, harnic și conștient de Sinele său

Nu vine cu lucrări de mari dimensiuni, că el a lucrat pe banii lui, pe economiile sale, pe sărăcia sa de dascăl de desen, dar prin forța cu care explodează în contraste complementare- savant armonizate, reușește să împingă marginile cadrului, să-i lărgească aria de impresionare până dincolo de limita ramie. Vibrarea suprafețelor, mișcarea acestora se realizează nu numai prin contrastede cald-rece, de calitate și de cantitate ci mai ales prin tușe viguroase, violente, preponderent verticale, dure, încercând să ne arate pe neînvinsul, pe luptătorul ce s-a dedicate menirii sale de clarvăzător și înainte-mergător ( menirea oricărui artist autentic, de la care nu se poate abate ). Modul de manevrare a mijloacelor plastice sugerează agitație și profunzime, tematica îmbracă haina unei personalități cuprinsă de frenezii necontrolate, mijloacele de exprimare se încarcă de influențe personale intraductibile, compoziția aproape mereu închisă adună într-un ghem forțe eruptive și pulsează înspre exterior. Iată că se întrunesc condițiile imperios necesare pentru a fi vorbade o exprimare originală chiar și așa sub aripa protectoare a unor înaintași pe care îi admiră și de la ale căror lecții, se vede clar, nu a lipsit niciodată. Te izbesc, de la primul contact, strigătele din contraste, vânzoleala din pensulație, insubordonarea peisajului pictat la realitatea banală, explozia cromatică și căderea în umbre a florilor lui Dumitru Negru și îți dai seama că în arta sa nimic nu pare a fi ceea ce vezi ci ai cu totul și cu totul altceva, iar curgerea curgerea sa și a părinților săi printer oamenii acelor și acestor timpuri justifică toate aceste zbateri.
Lucrările acestui artist modest, harnic și conștient de Sinele său, sunt adevărate riduri ale unui destin sfâșiat, blamat, claustrat, nu de Soartă, nu de Dumnezeu ci de societata cu legile ei atât de incommode și nedrepte cu artistul Dumitru Negru. O viață, o trudă, o dulce speranță, o împlinire în nașterea unor copii ai spiritului cel Nemuritor.

Prefața albumului Negru colorat aparținând artistului plastic.

Artist plastic
Hugo Mărăcineanu,
Brăila - 29.IX.2017. 


Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Dumnezeu să-l odihnească! Virgile, nici că să puteau exprima mai bine gândurile cu care i-ai însoțit drumul spre nemurire pe care îl merită prietenul nostru de suflet!

    RăspundețiȘtergere
  2. DUMITRU NEGRU - un înger rostuit în ecoul culorilor, geometriilor imperfecte și viselor cioplite în neantul eternității. DIMNEZEU SĂ-L IERTE ȘI SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR!

    RăspundețiȘtergere