Ticker

6/recent/ticker-posts

Omagiu Franz Schubert la Casa Artelor Dinu Lipatti

 


Casa Artelor Dinu Lipatti, Centru Cultural de Excelenţă a Primăriei Bucureşti, cu misiunea de promovare a culturii clasice româneşti şi universale, îi aduce un omagiu genialului compozitor Franz Schubert la împlinirea a 225 de ani de la naştere.

Vă invităm să participaţi la evenimentul "Omagiu Franz Schubert" şi să îl celebrăm împreună, vineri, 4 februarie 2022, de la orele 18:00 la Conferinţa susţinută de Prof. Dr. Stephan Poen despre viaţa şi creaţia marelui "poet"din istoria muzicii şi la Recitalul Extraordinar de Lieduri de Franz Schubert susţinut de Prof. Univ. Dr. soprana Bianca Manoleanu, soprana Stanca Manoleanu şi pianistul Dr. Remus Manoleanu. În program:

Compozitorul austriac Franz Peter Seraph Schubert, al treilea şi ultimul dintre marii muzicieni clasici vienezi, după J. Haydn şi W.A. Mozart, este cunoscut pentru abilităţile sale de geniu, manifestate precoce. Până la vârsta de 31 de ani, tânărul Schubert a compus peste 600 de lucrări vocale (în special lied-uri, pe versurile a peste 90 de poeţi), şapte simfonii încheiate (şi încă şase neterminate), multe compoziţii pentru pian şi creaţii camerale fiind unul dintre compozitorii preferaţi ai lui Dinu Lipatti. Mărturie ne-au rămas cele două înregistrări ale Impromtu-urilor scrise în ultimii ani ai vieţii lui Schubert, interpretate de către Lipatti cu o mare putere de expresie în Ultimul Recital de la Besancon.

Soprana Bianca Luigia Manoleanu, urmând linia repertorială a profesoarei sale, Emilia Petrescu - care a considerat-o singurul său discipol -, aprofundează repertoriul de lied universal şi românesc. "Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte". Timp de peste 35 de ani, colaborează în calitate de solist cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti, din ţară şi de peste hotare (Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia).

Împreună cu pianistul Remus Manoleanu susţine recitaluri de lied universal şi românesc (în special prime audiţii). Este preşedinte fondator al Fundaţiei Culturale "Bianca", organizator al Concursului Naţional de Interpretare "OperaStart" şi al Concursului Internaţional de Interpretare a Liedului "Ionel Perlea". I s-au acordat mai multe premii printre care: Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român (2010), Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2011), "Premio alla cultura" în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia (2013). Activează ca prof. univ. dr. la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul UNMB, unde între anii 2008-2016 a deţinut funcţia de decan. Are numeroase cd-uri şi înregistrări speciale radio.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii