Ticker

6/recent/ticker-posts

Primăvara Clasică la Casa Artelor Dinu Lipatti

 


Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 1 aprilie 2022, la evenimentul "Primăvara Clasică" în cadrul căruia puteţi participa la Expoziţii şi Audiţii, Lansare de CD în Premieră absolută, Conferiţă şi Recital Extraordinar pentru două viori susţinut de Invitaţii noştri - violoniştii Sherban Lupu şi Irina Mureşanu.

De la orele 19:00 va avea loc în Salonul de Muzică Conferinţa şi Lansarea CD-ului în Premieră absolută, înregistrat de violonistul Sherban Lupu în anul 2021: "Violin Discoveries of Eugene Ysaye" ce cuprinde piesele "Scenes Sentimentales" (1885), "Elegie" (1912), "Trois Etudes-Poemes"(1924), "Petite fantaisie romantique" (c.1901), "Violin Concerto in G minor" (1910), orchestrat de compozitorul Sabin Pautza în 2017.

În a doua parte a serii, violoniştii Sherban Lupu şi Irina Mureşanu vor susţine un Recital Extraordinar ce va avea în program lucrări semnate de J.M.Leclair - "Sonatele pentru două viori în La major şi în Fa major", H.Wieniawski - 4 studii din op.18 "Etudes-Caprices", B.Bartok - 8 duete, E. Ysaye - "Preludiu XI" pentru vioară solo, aranjament Sherban Lupu, în Premieră absolută şi sonata pentru două viori.

Sherban Lupu este considerat unul dintre cei mai mari violonişti români ai ultimului secol şi este apreciat ca unul dintre cei mai însemnaţi interpreţi din lume ai muzicii lui George Enescu. Violonistul român şi-a început studiile la Conservatorul din Bucureşti, cu maestrul George Manoliu, continuându-le la Londra cu Yfrah Neaman, luând lecţii cu maeştri violonişti Lordul Yehudi Menuhin, Henryk Szering şi Nathan Milstein, precum şi cu Norbert Brainin de la Amadeus String Quartet şi Sandor Vegh. Este laureat al mai multor concursuri precum: Viena International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud la Paris, Carl Flesch la Londra, Royal Society of Arts şi Park Lane Group Contest. Din 1976 şi-a continuat cariera în SUA, unde s-a stabilit, devenind Profesor emerit la Universitatea din Illinois şi Preşedintele Societăţii "George Enescu" din Statele Unite ale Americii.

În 2000, Sherban Lupu a primit distincţia pentru întreaga carieră din partea Fundaţiei Culturale Române pentru eforturile sale depuse pentru promovarea culturii şi a muzicii româneşti pe plan international, iar în mai 2002 i s-a acordat prestigiosul Premiu "Arnold Beckman" de către Comisia de Cercetare a Universităţii din Illinois, pentru înregistrarea operelor complete pentru vioară şi pian de Bela Bartok. În noiembrie 2002, Sherban Lupu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică "G. Dima" din Cluj, iar în ianuarie 2004, Preşedintele României i-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Naţional "Serviciul Credincios" pentru activităţile sale muzicale şi culturale desfăşurate pe plan internaţional. În anul 2011 a devenit Professor Emerit al Universităţii din Illinois şi a revenit cu activităţile sale muzicale şi pedagogice în Europa.

Irina Mureşanu, violonistă de renume internaţional, continuă să depăşească fără teamă graniţele muzicii clasice. A studiat la Illinois cu Sherban Lupu, apoi la Boston şi-a desăvârşit studiile cu Michele Auclaire. Solistă şi muzician de cameră apreciată, a concertat în Statele Unite ale Americii, Canada, Europa, Asia şi Africa de Sud, şi-a dezvoltat reputaţia de interpretă convingătoare şi elocventă atât în repertoriul standard, cât şi în lumea muzicii contemporane. Aclamată pentru interpretările sale elegante şi pasionale, concertele sale au fost frecvent citate de "The Boston Globe" ca fiind printre "Cele mai bune interpretări de muzică clasică". În iulie 2021, Irina Mureşanu a primit prestigiosul premiu Maryland Innovation Initiative Award pentru cercetările sale în colaborare cu profesoara Cornelia Fernmuller de la University of Maryland Institute for Advanced Computer Studies privind dezvoltarea tehnologiei AI pentru a fi folosită în pedagogia viorii.

Lansează CD-ul "Four Strings Around the World" la casa de discuri Sono Luminus care va fi nominalizat la premiile Grammy, iar printre înregistrările recente se numără Concertul pentru vioară de Thomas Oboe Lee (dedicat violonistei) la casa de discuri BMOP şi lucrări de Elena Ruehr pentru CD-ul Avie Records "Lift", inclus pe lista celor mai bune 13 înregistrări de muzică clasică din 2016 a lui Keith Powers. De asemenea, a înregistrat integrala sonatelor lui William Bolcom la casa de discuri Centaur cu pianistul Michael Lewin, finanţată de Copland Recording Grant, precum şi Sonatele romantice târzii pentru vioară şi pian de Guillaume Lekeu şi Alberic Magnard cu pianista Dana Ciocârlie pentru casa de discuri franceză AR RE-SE ("singing and soaring...[a] sizzling performance." Fanfare).

Conceptul Evenimentului "Primăvara Clasică", aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, Directorul Festivalului şi Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Biletele pot fi cumpărate online pe www. iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea
sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii