Ticker

6/recent/ticker-posts

Romanian Creative Week 2022

 


Cel mai mare spectacol de arte vizuale din ţară: 10 zile, zeci de artişti, peste 80 de instalaţii New Media, show-uri virtuale proiectate pe clădirile din Iaşi, expoziţie de NFT-uri, la Romanian Creative Week.

Creativitate şi digital. Tehnologie, teatru, coregrafie, muzică. Demonstraţii live făcute de zeci de artişti New Media. Nu mai puţin de 87 de instalaţii vizuale. Un întreg oraş transformat, pentru zece zile, într-o lume a imaginaţiei. Cel mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, Romanian Creative Week (RCW), care va avea loc la Iaşi în perioada 20 - 30 mai, vine cu un spectacol grandios al artelor vizuale.

Secţiunea New Media a RCW 2022 surprinde, la ediţia din acest an, cu două proiecte de amploare: New Media Alley şi New Media Street. Curatorul evenimentului, artistul vizual ieşean Andrei Cozlac, distins cu două premii UNITER pentru video mapping, în 2020 şi în 2022, dezvăluie, în premieră, câteva dintre surprizele pregătite: "New Media Street duce, de această dată, mult mai departe ceea ce a produs anul trecut, la prima ediţie a RCW, proiectul pilot New Media Alley. Anul acesta, vor fi o serie de noutăţi, precum un mini-stage unde vor fi trei performance-uri, un program de burse pentru tineri - The Creative 5, prin intermediul căruia cinci studenţi au primit finanţare din partea noastră pentru a-şi realiza şi prezenta proiectele New Media.

O altă surpriză este o expoziţie virtuală în care zeci de artişti îşi vor expune lucrările digitale de tip NFT, acestea putând fi achiziţionate de public. Dar experienţele sunt mult mai numeroase şi invităm publicul să le descopere, alături de noi, călătorind împreună în această lume spectaculoasă a imaginaţiei şi a creativităţii".

Printre artiştii participanţi la show-urile de New Media de la Iaşi se numără, alături de Andrei Cozlac: Daniel Mancas, Silviu Apostol, Alexandros Raptis, Alex Halka, Dan Basu, NoiseLoop, Andrei Radu Alexandru, Mihai Marian Mina, Radu Marţin, Andrei Botnaru, Ana Teodora Popă, Denis Bolborea, Alexandru Radu, Alice Veliche, Danaga, Narciss Grosu, Edge Mapping, Indie Box, Harcea Pacea şi mulţi alţii.

New Media Street, mai arată Andrei Cozlac, va ocupa o arie foarte extinsă a Iaşului, întinzându-se pe toată suprafaţa cuprinsă între Parcul Voievozilor până aproape de Stadion, şi va conţine de la proiecte de video mapping şi instalaţii virtuale augmentate până la instalaţii performative şi interactive.

La a doua ediţie, New Media Alley construieşte o alee pe care publicul se poate pierde în experienţe sinestezice şi contemplative. O alee în care tehnologia este umanizată şi integrată organic într-un discurs artistic. În plus, New Media Alley reintegrează şi updatează, de această dată, o serie de proiecte artistice care au cucerit publicul anul trecut:

Instalaţia de light design Hexalight, creată de artistul Daniel Mancas, Reactive Fountain, aparţinând artiştilor Silviu Apostol şi Andrei Cozlac, şi Videomapping pe Şcoala "Gheorghe Asachi", proiect aparţinând grupului de VJ Edge Mapping.

Totodată, vor mai putea fi admirate o serie de instalaţii sonore interactive - Organ Tubes, realizat de Edge Mapping şi Chemical Soundscapes, realizat de artistul Alexandros Raptis - care vor provoca publicul la o descoperire a sunetului şi a luminii, prin gesturi participative.

Instalaţia Ship of fools, realizată de Indie Box, îmbină coregrafia, filmul de dans contemporan şi instalaţia video, într-o sculptură vizuală fizică şi digitală, în care dansul şi timpul transformă inclusiv suprafaţa de proiecţie.

Scena performativă Human and technology stage va fi locul în care artiştii performeri vor interpreta live o serie de lucrări unice.

Singing Bodies Trilogy vorbeşte despre un mod în care individul experimentează, prin sunet şi prin mişcare, contextul urban. Artistul Denis Bolborea se foloseşte, în acest sens, de dans contemporan, de tehnici de beatbox şi loopstation şi de video mapping, pentru a structura un discurs coerent în relaţia dintre corp şi oraş.

Performance-ul Reality Check este completat de lucrarea Entagled Souls, semnată de tinerii coregrafi Radu Alexandru şi Alice Veliche, care folosesc corpul, dansul şi interacţiunea, pentru a creiona un întreg univers al simţurilor.

Artistul Danaga a pregătit, pentru New Media Alley, lucrarea Recycle, o instalaţie performativă în care artistul performează într-o construcţie de instrumente digitale old tech (Casetofoane, retroproiectoare, camere analogice, etc.), creând un univers sonor experimental şi transcendental.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii