Ticker

6/recent/ticker-posts

Protecţie Digitală a Patrimoniului Otoman în România din partea Institutului Yunus Emre

 

Manuscrisele şi sursele valoroase din arhivele româneşti, care vor face lumină asupra trecutului comun turco-român, vor fi protejate prin transferarea acestora în mediul digital în cadrul Proiectului de Reconstrucţie a Patrimoniului Cultural din Balcani derulat de către Institutul Yunus Emre în regiunea Balcanilor.

Săptămânile trecute Directorul Institutului Yunus Emre, Dl. Mustafa Yildiz, a fost primit de către Ministrul Culturii, Dl. Lucian Romaşcanu, ocazie cu care au fost analizate activităţile şi proiectele comune din anul 2023. În cadrul şedinţei s-au luat o serie de decizii. Una dintre acestea este folosirea limbii turce în muzeele din România. O altă decizie luată cu ocazia acestei şedinţe a fost transferarea şi protejarea în mediul digital a manuscriselor din perioada otomană ce se află în bibliotecile, muzeele şi arhivele din România.

Proiectul care s-a desfăşurat în trecut în alte 7 ţări din Balcani va fi derulat şi în România prin iniţiativa Institutului Yunus Emre.

Directorul Institutului Yunus Emre, Dl. Mustafa Yildiz a declarat că: "Intenţionăm să le facem cunoscut oamenilor de ştiinţă trecutul istoric bogat al Balcanilor şi în special al României şi să îl prezentăm prin transferarea acestuia în mediul digital. Lucrările ce vor fi analizate în cadrul proiectului nu vor fi mutate sub nicio formă, scopul acestui proiect fiind acela de a proteja manuscrisele existente prin copierea acestora pe microfilme, clasificarea, traducerea în limba turcă modernă şi în limba română şi catalogarea acestora. Prin aceasta vor fi scoase în evidenţă cultura, istoria şi colaborarea dintre cele două ţări."

Yildiz a declarat că printre obiectivele proiectului se numără, de asemenea, formarea experţilor în domeniile microfilmelor, copierii, legătoriei, reparaţiei şi conservării, pentru a păstra manuscrisele transferate în format digital în cadrul proiectului fără a fi deteriorate şi pentru a le restaura pe cele deteriorate în conformitate cu forma lor originală.

Proiectul "Reconstrucţia Patrimoniului Cultural în Balcani"

Proiectul "Reconstrucţia Patrimoniului Cultural în Balcani" derulat de către Institutul Yunus Emre împreună cu Banca Centrală a Republicii Turcia a fost creat pentru a sprijini identificarea, restaurarea şi întreţinerea manuscriselor aparţinând perioadei otomane din Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru şi Croaţia şi pentru a sprijini conservarea lucrărilor existente în condiţii moderne.

Proiectul se desfăşoară în mai multe etape precum restaurarea şi întreţinerea manuscriselor distruse în timpul războiului, realizarea de copii ale lucrărilor pierdute pe baza copiilor existente în alte zone geografice şi predarea acestora bibliotecilor, crearea condiţiilor de depozitare adecvate pentru lucrările care nu au posibilitatea de a fi conservate în condiţii moderne din cauza imposibilităţilor financiare, asistenţă în catalogarea şi în transferarea în mediul digital al manuscriselor şi formarea experţilor în aceste domenii.



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii