Ticker

6/recent/ticker-posts

Maria Rosetti - simbol al României Moderne, expoziție la Muzeul Naţional de Istorie a României

 


Maria Rosetti, născută Mary Grant (având origini scoţiano-franceze), a scris şi militat pentru drepturile şi unitatea poporului român, devenind simbolul feminin al României moderne. Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) marchează celebrarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), prezentând publicului, începând cu 20 ianuarie, micro-expoziţia "Maria Rosetti - simbol al României Moderne".

Cu această ocazie, vizitatorii muzeului vor putea să admire o serie de piese inedite din colecţiile MNIR, expuse acum pentru prima dată: două cărţi din biblioteca Mariei Rosetti ("The english echo", de Samuel Waddy şi "Horace", de Pierre Corneille), o călimară şi o muştarieră din porţelan, cu monogramă. De asemenea, este expusă şi o copie a picturii "România Revoluţionară", realizată de pictorul Octavian Angheluţă (1904-1979), artist emerit, profesor la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti.

Maria Rosetti, născută Mary Grant (având origini scoţiano-franceze), a scris şi militat pentru drepturile şi unitatea poporului român, devenind simbolul feminin al României moderne. În anul 1850, aceasta a fost pictată de Constantin-Daniel Rosenthal ca întruchipare a "României Revoluţionare". Maria şi-a susţinut soţul, Constantin A. Rosetti, îndemnându-l să scrie, să ia atitudine şi să ceară libertatea şi drepturile românilor. Casa Rosetti a devenit loc de întâlnire al revoluţionarilor, mişcarea de la 1848, din Bucureşti, fiind pregătită şi cu participarea Mariei. Este de notorietatea contribuţia sa la evadarea revoluţionarilor munteni, de pe vasul otoman pe care se aflau prizonieri.

A trăit alături de soţul său în exil la Paris unde s-au apropiat de elita revoluţionară franceză. A fost colaboratoare a ziarului "La Presse", iar casa Rosetti s-a transformat în loc de întâlnire şi refugiu pentru ceilalţi exilaţi români şi de alte naţii.

Întoarcerea la Bucureşti a coincis cu avântul mişcării unioniste în Principate, iar legăturile pariziene ale familiei Rosetti au contribuit la susţinerea ideii de independenţă şi de unitate naţională. Familia Rosetti a fost în centrul mişcării unioniste, susţinând Partida Naţională şi Unirea Principatelor.

Maria Rosetti a fost prima femeie jurnalist din ţară, scriind la ziarul "Românul", fondat de soţul său pe 9 august 1857. A întemeiat, la rândul ei, o publicaţie periodică, cea dintâi dedicată femeilor, săptămânalul "Mama şi copilul" (iulie 1865-aprilie 1866), prin care educa mamele şi le arăta rolul lor în evoluţia naţiunii române. A organizat comitete de ajutorare a populaţiei în timpul foametei din anii 1866-1867, iar în timpul Războiului de Independenţă a condus "Comitetul femeilor", care a strâns fonduri pentru înfiinţarea Spitalului din Turnul Măgurele şi pentru susţinerea de infirmierii în spatele frontului.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 20 ianuarie-5 februarie 2023, de miercuri până duminică.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii