Ticker

6/recent/ticker-posts

Turnu Măgurele, o iubire care mistuie sufletul

 


Turnu Măgurele, o iubire care mistuie sufletul

Mihai Vintilă

Noro Jerca este un scriitor care s-a remarcat de puțin timp în arealul teleormănean. A fost o viață ofițer, devotat cu trup și suflet și s-a dedicat acelei vieți până când ieșirea la pensie i-a acordat timp. Timp pentru a căuta, pentru a citi, pentru a discuta cu oamenii și mai ales timp pentru a scrie despre toate acestea. Este un turnean cu suflet. Cărțile sale nu puteau fi dedicate decât orașului Turnu Măgurele.

A început întâi timid, cu materiale publicate în revista Ecouri Dunărene pentru a debuta apoi în 2021 cu volumul de consemnări Din suflet pentru Turnu Măgurele apărut la editura InfoEST din Siliștea Brăilei. Abia atunci s-a putut observa, de către cititor, cultura sa, eleganța scrisului, puterea observației și minuțiozitatea informării precum și dedicarea totală acestei iubiri pentru orașul Turnu Măgurele. O iubire care-l mistuie și care l-a făcut să continue pe acest drum literar, uneori anevoios iar alteori plin de surprize. Și pot spune că Noro Jerca a avut parte din plin, de ambele.

Următoarea carte este o colaborare. Trei turneni s-au unit pentru a publica Turnu Măgurele – Pas cu pas, pe străzile lui de azi și din trecut la editura Vatra Veche din Târgu Mureș. Cei trei autori sunt Noro Jerca, Valeriu Ion Găgiulescu și Gheorghe Sarău. După o așa muncă titanică, continuă în anul 2022 cu volumul Comunitatea Evreiască din Turnu Măgurele, care a văzut lumina tiparului tot la editura InfoEST din Siliștea Brăilei. Abia acest al treilea volum, l-a scos în lume. A primit mesaje din Amerca de Sud, din Asia și de unde nici cu gândul nu gândea. Pentru autor a fost o surpriză dar pentru mine doar o demnostrație a puterii cărții, care, atunci când este interesantă, scrisă bine și mai ales bine documentată răzbate oriunde.

Venind acum, după cele două incursiuni în istoria turneană, cu acest volum intitulat  Fapte și oameni din Turnu Măgurele, Noro Jerca nu face decât ași consolida imaginea de iubitor al orașului și a oamenilor lui. Faptele pe care le povestește, la unele fiind chiar martor cum singur recunoaște, nu sunt ieșite din comun dar au semnificație pentru oraș, pentru istoria lui recentă. Adunând evenimente după evenimente, istorii locale și întâmplări uneori haioase, Noro Jerca reușește să dea viață unui univers local. Scrie istoria locului pentru a nu se pierde după dispariția protagoniștilor. Este un luptător cu uitarea, cu memoria selectivă. Scopul lui este de a consemna, cu farmec, ceea ce este de consemnat. Nu uită pe lângă oameni și aici avem o galerie de profesori locali,  faptele lor. Din acest motiv volumul poartă acel titlui și nu altul! Sportul este o preocupare intensă a autorului nostru și de aceea îi acordă spații largi. Găsim scurte istorii ale tuturor sporturilor care au schimbat locul, care au dus faima orașului fie la cote naționale sau uneori, la cote internaționale. Totul este narat cursiv, armonios, cu empatie și mai ales cu dragoste. Este un volum întîi de dragoste față de oraș și de oamenii lui și apoi de istorie recentă.

Noro Jerca, care nu se ascunde sub pseudonim ci doar a optat pentru acest nume literar pentru o mai bună receptare, este în fapt concitadinul lor Jerca Norocel-Aurel și nu un străin. Acest lucru reiese din fiecare pagină așternută, din fiecare întâmplare narată și din fiecare moment căruia reușește să-i redea viață.

Scris cu mult patos, cu o  dragoste mărturisită, volumul  Fapte și oameni din Turnu Măgurele nu face decât să ne arate că iată, s-a mai născut un nume în literatura teleormăneană de care, de acum înainte, va trebui să se țină seamă, mai ales când se va menționa orașul Turnu Măgurele. Sper ca povestea acesta de dragoste dintre autor și oraș să fie de lungă durată, până acum am văzut că rezistă de câțiva zeci de ani, și să fie în continuare benefică literaturii.

Recomand cu mare căldură acest volum al lui Noro Jerca pentru că el vă va schimba perspectiva supra unui loc. Turnu Măgurele este o iubire care mistuie sufletul.

Noro Jerca, Fapte și oameni din Turnu Măgurele, Siliștea-Brăila, editura InfoEST, 2023, 154 pagini.

material apărut în revista Teleormanul cultural nr 2, aprilie 2023


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii