Ticker

6/recent/ticker-posts

Târgul de Carte Gaudeamus, evenimente în spațiul Mircea Nedelciu

 


Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, aflat la a treizecea ediție, toate cele patru niveluri ale Pavilionului Central Romexpo au fost ocupate de cele peste 200 de edituri care au oferit publicului o gamă extrem de variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor și domeniilor de interes, muzică și jocuri educative. 

Alături de nume consacrate de numeroși ani în peisajul editorial românesc, s-au regăsit numeroși participanți în premieră la acest eveniment, atât edituri care și-au câștigat deja o binemeritată notorietate, cât și proiecte noi, aflate la început de drum.

În spațiul de evenimente Mircea Nedelciu, editura Betta, prin directorul Nicolae Roșu, și-a prezentat ultimele apariții editoriale. La eveniment au participat numeroși oameni de cultură, scriitori, critici literari, printre care amintim: Aureliu Goci (critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Eliza Roha (scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România), Victor Atanasiu (critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Vilia Banța (scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Marian Ilie (scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România), Lucian Gruia (critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România), alături de mulți alți scriitori consacrați.


În prima parte au fost prezentate volumul de proză „Aripile cerului” de Gabriela Banu (prezentat de Eliza Roha și Victor Atanasiu), urmat de romanul „Casa din strada Papurei”, scris de Dan Tipuriță (prezentat de neobosita și talentata scriitoare Eliza Roha și Cristache Gheorghiu), „Un om, o viață, un destin”, roman scris de Ioana Ichim Costescu (prezentat de Eliza Roha și Nicolae Roșu), cartea „La cafenea” de Cristache Gheorghiu (despre care a vorbit scriitoarea Eugenia Duță), „Georgia – ultima prințesă”, roman de Elisabeta Iosif (prezentat de Eliza Roha și Vilia Banța). 

Partea a doua a fost dedicate volumelor de poezie ale autorilor care nu au fost prezentate vineri, respectiv „Detectorul de durere” de Dan C. David, din SUA și „Sunt” de Marin Dumitrescu, din Spania, ambele fiind prezentate de Victor Atanasiu. 

Au urmat, apoi, două volume scrise de doi autori, tată și fiică, un moment unic în cadrul târgului, la editura Betta. Este vorba despre volumul „Atrium” de Victoria Maria Pripon, o talentată și prolifică autoare de 14 ani din Buzău și „Tărâmul nevorbei” de Alexandru Pripon, prezentate de Marian Ilie, Vilia Banța și Eliza Roha. Victoria-Maria Pripon a fost prezentă la „Gaudeamus” și cu al cincilea volum de autor, „Vanitas” la standul Editurii „Amurg sentimental”.

Despre poetul Pripon Alexandru, scriitoarea Vilia Banța afirma că „este un scriitor care excelează în vers clasic cu o operă binecunoscută în literatura buzoiană, având o activitate ce însumează douăsprezece volume”. Doamna Vilia Banța a făcut câteva referiri și la poeta Victoriei Maria Pripon, despre care a afirmat că este „un copil care citește fiare mult, este dornică să se informeze [...] o poezie de o maturitate care nu se potrivește cu vârsta de paisprezece ani, dar probabil ca acesta îi este destinul [...] un suflet ultrasensibil hăruit cu poezie”. 

Despre tânăra poetă a vorbit și scriitorul Marian Ilie, care de asemenea a spus că poezia scrisă de Victoria Maria Pripon este una matură, iar volumul de față este unul deosebit din toate punctele de vedere. Scriitoarea Eliza Roha a ținut să o felicite, la rândul ei, pe mica poetă. Tinerei i s-a oferit o Mențiune Specială pentru cel mai tânăr participant la Concursul Național de Proză Scurtă „Nicolae Velea”.

A fost o zi frumoasă, încărcată de emoții și de noutăți editoriale, de laude, dar și de observații critice, pe care autorii le-au primit cu încântare, căci au fost spuse de prieteni pentru prieteni.
Felicitări organizatorului evenimentului, aplauze vorbitorilor și editurii. Le urez mult succes pe mai departe autorilor. 

Prof. Alina Ane-Maria Pripon,
Membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii