Ticker

6/recent/ticker-posts

Uniunea Editorilor din România protestează pentru preţurile de achiziţie derizorii oferite manualelor școlare

 


Uniunea Editorilor din România (UER), protestează public împotriva lipsei totale de interes cu care Ministerul Educaţiei tratează procesul de asigurare cu manuale şcolare, oferind preţuri de achiziţie derizorii, atât pentru manualele noi, cât şi pentru retipăriri!

În cadrul actualei achiziţii de man uale şcolare pentru clasa a V a, preţul mediu este de 8,30 lei/manual - care cuprinde atât varianta tipărită, cât şi varianta digitală!

Preţurile sunt mult mai mici decât cele oferite în urmă cu 5 ani, la precedenta achiziţie pentru clasa a V a (unde preţul mediu era de 10,50 lei/manual), deşi preţurile de producţie actuale au crescut , pentru unele componente, de peste 10 ori!
Am solicitat Ministerului Educaţiei, în repetate rânduri, actualizarea preţurilor de achiziţie, aducând şi argumente certe, care să conducă la sustenabilitate dar, mai ales, la asigurarea unei calităţi corespunzătoare a conţinuturilor. Drept răspuns, Ministerul Educaţiei a scăzut preţurile!

Pentru retipăriri, situaţia este de-a dreptul ridicolă: sunt oferite preţurile de acum 20 de ani (de maxim 3 lei/manual)! Ministerul Educaţiei face o indexare anuală de sub 1%, incluzând în calcul parametrul "indice de consum pentru postul de cheltuieli Cărţi şcolare", comparând, practic, un preţ cu el însuşi, fără să ţină cont de creşterile semnificative ale elementelor costurilor de producţie. În prezent, preţul de producţie este de trei ori mai mare, drept urmare, nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele.

Întrebare publică: poate realiza cineva un proiect de manual şcolar cu un conţinut ridicat al calităţii conţinutului, care să cuprindă varianta digitală (interactivă, responsivă, atractivă, intuitivă), la pachet cu varianta tipărită (de peste 180 pagini color, cu realizare grafică specifică procesului de învăţare -evaluare, care să reziste fizic la folosire îndelungată), la preţul de 8 lei/pachet (print +digital)?

Întrebare pentru Ministerul Educaţiei: chiar nu vă pasă de calitatea resurselor educaţionale din învăţământul românesc?

Uniunea Editorilor din România - UER


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii