Ticker

6/recent/ticker-posts

ESPERANTISM, PRESĂ ŞI CENZURĂ ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul Județean Olt vă invită, miercuri, 18 mai 2016, ora 11, la conferința cu tema „ESPERANTISM, PRESĂŞI CENZURĂ ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ” susţinută de Doru Neagu.  

Proiectul limbii esperanto,inițiat în Polonia, de către Ludovic Lazar Zamenhof, este una dintre cele mai îndrăznețe forme pe care le-a luat viziunea globalistă asupra lumii. Văzută cao lingua franca
universală, esperanto nu a avut totuși succesul scontat, chiar dacă viziunea globalistă de care ține s-a concretizat și se concretizează totmai mult la nivel politic, economic, cultural.

În România, începuturile proiectului esperantist se leagă de numele industriaşului gălăţean Heinrich Fischer, care, în 1904, fondează, la Galaţi, un grup esperantist şi începe să ţină cursuri de esperanto. În secolul care a urmat, viziunea unificatoare de care ține proiectul esperanto a luat forme tot mai concrete, chiar dacă, sub aspect lingvistic, câteva limbi naturale au reușit să se impună ca limbi internaționale, oarecum în detrimentul mult mai logicei și mai facilei limbi esperanto. - declara asistent cercetător științific dr. Ovidiu Nedu.  

Evenimentul este dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor şi se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”,secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Biroul Relații publice
Nicoleta Gheorghe

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii