Ticker

6/recent/ticker-posts

Piteștiul și arta naivă

Nelu IVAN

În anul 1968 a fost prima expoziție de Arta Naivă la Muzeul Judetean Argeș. Dacă este să vorbim despre arta naivă, putem să începem cu picturile Rupestre considerate a exista în unele locuri de peste cinci mii de ani. Am căutat informații, despre arta naivă la alte țări sau în alte orașe din țara noastră și nu am găsit. După anii 1990 s-a luat în considerație pictura naivă și în alte orașe din țara noastră. S-au făcut expoziții de Arta Naiva în alte orașe, unde s-a scris că cea mai mare și cea mai frumoasă este arta venită direct din suflet, dar trebuie să se știe că: gena artei naive s-a născut la Pitești.

Dacă un copil se naște într-o familie și este crescut de altă familie AND-ul nu se schimbă.Muzeul Județean Argeș este primul (aș spune) care a introdus democrația în artă. Nu a inpus o temă, pictorul are libero de veto, fără a ține cont de procedee tehnice, iși expune imaginația pe pânză așa cum vede el. Prin comparație, dacă Nicolae Iorga a scris opere literare alți scriitori au scris basme care și unele și celelalte au fost savurate de public.


Anul acesta, 2016, are loc cea de-a 49-a Expoziție de Artă Naivă de la Pitești ( așa ne-au ieșit la numărătoare, nu știm unde-i eroarea, de se spune a 48-a) ceea ce spune mult. În anul 2017 se face jumătate de secol de Artă Naivă la Pitești. La fiecare expoziție am văzut multe lucrări frumoase, cu teme diverse- cu obiceiuri din folclorul românesc. Ca exemplu, putem să dăm multe picturi frumoase, dar vom reda o singură pictură pentru a vedea frumusețea artei naive în imaginația pictorului. Pictura se numește De-a v-ați-ascunselea și aparține Mădălinei Mariana Nichioi.

În acest tablou se poate vedea frumusețea artei naive românești. La fiecare expoziție se dau premii pentru pictură și sculptură. Juriul este format din membrii în conducerea Muzeului Județean Argeș, Consiliului Județean, preotul Cosmin Bloju și un artist important al Piteștiului, pictorul Augustin Lucici. Un alt on de suflet care este susținătorul și inițiatorul acestei manifestări și care are un merit deosebit este Domnul Costin Alexandrescu. La ora actuală Muzeul Județean Argeș are în patrimoniu în jur de o mie de lucrări, acestea fiind considerate ca fiind cele mai bune lucrări achiziționate de-a lungul timpului. Credem că are obligația morală de a continua și de a fi unică această anuală de pictură naivă. Încheiem aceste rânduri cu vorbele: arta naivă este o execuție a operei de artă, fără procedee tehnice sofisticate, realizată de oameni maturi cu armonia imagini văzută cu ochi de copil.


revista Litera 13, nr.8, octombrie 2016,p.21

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii